gastronomi
Restaurant i Sverige
Madoplevelser og verdensklasse-gourmét i Sverige
I Sverige venter udsøgte madoplevelser af alle slags: international Michelin-gourmét, fusions-køkken og traditionelle lokale retter med friske råvarer.
- Links:
- Culinary Academy of Sweden
- Restauranter i Malmø
- Restauranter i VestSverige
- AOKs guide til Malmø
- White Guide – Sveriges bedste restauranter
- Skånske Madoplevelser
Glem alle fordomme om svensk kogekunst! Glem ”surströmning” og ”korv med mos” – tag til Sverige og oplev ægte gourmet-gastronomi af international klasse!
“Sverige har i dén grad fået markeret sig på det gastronomiske verdenskort”
Over de seneste 10-15 år har Sverige nærmest gennemgået en gastronomisk revolution. Især er brugen af friske lokale råvarer og lokalt producerede fødevarer er eksploderet, hvilket sikrer kvalitet og store smagsoplevelser. Samtidig kræver svenske forbrugere og restaurationsgæster i stigene grad kulinariske gourmet-oplevelser.
Sverige har i dén grad fået markeret sig på det gastronomiske verdenskort. Det er ikke nogen tilfældighed, at Sverige er blevet det mest vindende land ved verdensmesterskaberne for kokke-landshold i de seneste 10 år!
Fra Bohuslæn til Skåne
Blandt andet langs hele Sveriges vestkyst – fra Bohuslæn til Skåne – kan du opleve udsøgte fiskespecialiteter or traditionelle retter med især hummer, krabber, friske østers og laks på menuen. Sveriges andre kystegne byder naturligvis også på gourmet-seafood og store oplevelser. I Blekinge – nærmere bestemt på havnen i Karlshamn – kan du for eksempel opleve den prisbelønnede restaurant ”Gourmet Grön” som, efter 27 års konsekvent satsning på økologiske råvarer, mindst mulig miljøpåvirkning og størst mulig helse, nærmest er blevet en institution blandt økologiske gourmet restauranter i Sverige.
I Smålands hovedstad Växjö kan du besøge en af Sveriges mest anerkendte gourmet-restauranter ”PM & Vänner”, der både med hensyn til gastronomi, vin og ”totaloplevelsen” stræber efter det perfekte. Restaurantens ejere og personale har modtaget talrige priser og udmærkelser gennem de seneste 6-7 år, men alligevel har man bevaret begge ben solidt plantet i den smålandske muld – dét gør oplevelsen unik!
Gourmét-mad i Skåne
I Skåne – hele Sveriges spisekammer – kommer tænderne med garanti til at løbe i vand. Mange restauranter baserer typisk deres menuer på årstidens lokale råvarer, og det er altså imponerende, hvad Skånes marker og skove kan frembringe.
Masser af friske grøntsager i foråret, ikke mindst asparges, frugt og bær om sommeren, svampe, vildt og æbler om efteråret, kulminerende med Mortens Gåsen i november og julebordet i december. Restauranter og kroer i sammenslutningen ”Skånske Madoplevelser” er særligt certificerede, og her finder du gastronomiske højdepunkter i den bedste skånske tradition.
Gøteborgs – unikke mad-oplevelser
Gøteborgs unikke placering på den svenske vestkyst sikrer året rundt adgang til fersk fisk og skaldyr af udsøgt kvalitet og smag, i havet ud for Gøteborg og Bohuslän. Kokkene i Gøteborg påskønner råvarer af højeste kvalitet, der er lokalt producerede. Dette er stærkt medvirkende til, at Gøteborg nu har fem restauranter med hver sin Michelin-stjerne: 28+, Basement, Fond, Kock & Vin og Sjömagasinet. Men antallet af gourmet restauranter er langt højere end bare de 5; og fisk og skaldyr står naturligt nok ofte på menuen.
Sverige har flere gastronomiske sammenslutninger af kroer, restauranter og hoteller. Se f.eks. efter ”En smag af Vestsverige”, ”Skånske Madoplevelser” eller ”Sveriges Bästa Bord” for gode tips og guides til akkrediterede verdensklasse-restauranter. Du kan selvfølgelig sagtens finde tilsvarende udsøgte madoplevelser helt på egen hånd.
Ta’ på et uforglemmeligt gastronomisk eventyr i Sydsverige! ”Smaklig måltid!”