natur
Natur i Sverige
Ved første blik ser naturen i det sydlige Sverige kendt ud: landskabet er fladt, opdyrket eller bebygget, pænt og ordnet.
Men lad jer ikke snyde, for I skal ikke følge sporet ret længe, før noget anderledes fascinerende og meget mere ’vildt’ og imponerende dukker op.
For alle, der elsker at opleve naturen og dyrelivet helt tæt på er det sydlige Sverige en oplagt destination. Ikke alene er afstanden fra Danmark ganske kort; sydsverige har også noget af Sveriges mest indbydende og varierede natur.
Kontrasterne og variationen i den svenske natur kan være overraskende, og de er altid imponerende.
Her er alt fra åbne vidder, nåle- og løvskove til storslåede kyststrækninger, klipper og højtliggende udsigtspunkter. Sydsveriges skiftende landskaber understøtter et rigt og varieret dyreliv og tilbyder således gode muligheder for lystfiskere (husk fisketegn!), samt for blandt andet at se ørne og elge, hvis man er heldig. Elgen kendes forresten også i Sverige som ”Skovens Konge” og er altid en oplevelse og et imponerende syn.
Spændende aktiviteter
I skal ikke ret langt ind i Sydsverige, før landskabet bliver kuperet og bakket – og før grundfjeldet begynder at stikke frem. Klipperne på Kullen og på skærgårdskysten i f.eks. Blekinge er helt anderledes og tiltrækkende for danskere. De store åer, elvene og de mange søer lokker desuden aktive naturelskere og lystfiskerne.
Fra løvskoven til fjeldene
Sveriges fantastiske natur ligger klar til at blive udforsket og vil helt sikkert byde på imponerende overraskelser og oplevelser. De opdyrkede og åbne områder, som umiddelbart møder én ved ankomsten i Skåne, afløses snart af skov – først løvskoven og siden de store sammenhængende nåleskove.
På Gotland i Østersøen rejser dramatiske kalkstensklipper sig fra havet, mens skærgårdenes hundredevis af ubeboede øer ved Stockholm og Gøteborg på vestkysten indbyder til svømning, fredfyldte sejlture og camping-hygge om sommeren. Rejser man nordpå – forbi de store søer i det centrale Sverige – finder man endnu flere søer, samt brusende elve og enorme nåle- og birketræsskove.
Efterhånden bliver der længere og længere mellem de små landsbyer og spor af civilisation, mens naturen helt tager over. Landskabet bliver stadigt mere dramatisk, storslået og barskt, mens frodige bakker gradvist afløses af fjeldene. Endelig, hvis du når så langt som til den Arktiske Cirkel, vil du opdage at kreaturer er blevet afløst af rensdyr.