cykel i smaland

Cykel i Småland

  • Biking in Småland

    Biking in Småland

    © Visit Småland/smalandsbilder.se

[text]

Pladser

Regionale links

Växjö midt i Småland er et fortræffeligt udgangspunkt for cykel- og vandreture, hvor der er gode muligheder for at fordybe sig i landskabet og naturen. En ny rute i Småland er en del af den 4.000 km lange pilgrimsrute, som udgår fra Spanien og ender i Norge.

En tur på cykel eller gåben gennem Småland giver et solidt indhold af flot natur, kultur, spændende historie og spirituelle oplevelser. Med udgangspunkt i Smålands centrum, Växjö, breder rute-netværket sig.

“Måske spadserer en ræv, et dådyr eller måske ligefrem en elg over vejen foran dig “

Småland er blevet en del af det store system af vandreruter på ca. 4.000 kilometer, helt fra Santiago de Compostela i Spanien og til Trondheim i Norge.


En vandre- eller cykel-ferie giver tid til eftertanke

Du kan vandre eller cykle igennem Småland på de skønneste små veje og stier. Du kan vælge ”etaper” af pilgrimsruten – alt fra nogle timer, til en hel dag eller ligefrem flere dage. Visse steder går pilgrimsruten igennem vildmarkens dybe og mørke skove, andre steder når du ud i åbent, lyst landskab eller gennem hyggelige byer. Søer er der mange af i Småland, og ruten passerer rigtig mange af dem – det klare vand vil friste til en svømmetur. Lyt til fuglenes sang og nyd det rige dyreliv. Måske spadserer en ræv, et dådyr eller måske ligefrem en elg over vejen foran dig.

Pilgrimsruten byder på flere valgmuligheder, som mødes midt i Småland ved Nydala, hvor der findes nogle interessante klosterruiner. Nydala-ruten går igennem det vestlige Småland langs åen Lagan, nær ved grænsen til Skåne, via Markaryd-Ljungby-Värnamo til Nydala. En anden mulighed, Västra Sigfridsleden, starter ved grænsen til Blekinge, men er dog ikke skiltet, før man når til Växjö. Herfra fører ruten videre over Alvesta-Moheda-Ohs og til Nydala. I Nydala fortsætter flere Smålands-ruter nordpå, Munka-ruten, Franciskus-ruten og Kloster-ruten til Vadstena Kloster.

På rutens dagsetaper, som har en længde på 15-20 kilometer, findes der muligheder for at overnatte og spise. Du bor på hoteller, pensionater, bondegårde eller i hytter – enten med helpension eller egen madlavning.


Pilgrimsvandringer populære

Pilgrimsfærd tiltrækker et voksende publikum mange steder i verden. De vandrere, som begiver sig ud, føler en særlig nærhed til naturen, kulturen, historien og ikke mindst en spirituel og åndelig berigelse, som ikke nødvendigvis behøver at tage afsæt i en kristen/katolsk religionsretning.

Växjö er omdrejningspunkt for mange andre yderst spændende cykel- og vandreruter, som alle har rig historie indbygget i naturoplevelserne. Du passerer middelalderborge, ruiner, kirker, store forfatteres barndomshjem som f.eks. Per Lagerkvists i Gemlawägen. Hver af de 10 spændende cykelruter er omgærdet af interessant historie. Disse 10 ruter varierer i udstrækning mellem 20 kilometer og 45 kilometer. Spændende er også, at ruterne ikke kun byder på varieret historie, men også afvekslende natur. Du vil både cykle igennem en mørk vildmarksskov, åbne agre og enge samt forbi masser af helt små, og lidt større, søer.

I Växjö Kommune findes talrige vandreruter – også i meget forskellige etaper – igennem diverse naturområder, men også hér med fokus på historie. En god idé er at prøve en tur på den gamle nedlagte smalsporsjernbane fra Växjö mod nord til Klavreström eller mod syd til Tingsryd. Gamle tiders simple transportformer bliver vækket til live, når du vandrer hen over det smalle spor.

Stora Mosse National Park in Southern Sweden

Nationalparkerne er den særlige naturarv, som svenskerne vil bevare til kommende generationer. Allerede for hundrede år siden besluttede man i Sverige som det første land i Europa at indrette nationalparker.

Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland

Småland er mere end Astrid Lindgren og Emil. Besøg de dejlige byer Oskarshamn og Eksjö – perfekte til badning, sejlads, natur og kulturoplevelser.
Reklamer: