design og kultur i smaaland

Design og Kultur i Småland

  • Glassblowing at Kosta Boda

    Glassblowing at Kosta Boda

    Jan Simonsson/imagebank.sweden.se

[text]

Pladser

Regionale links

  • Visit Småland

Har du lyst til at dykke ned og undersøge Smålandsk kultur og design nærmere, er der masser af muligheder.

I småland kan du nemlig boltre dig i både moderne klassikere og helt nyt svensk og lokalt design.

For at få et godt indblik i svenske designklassikere, såvel som de nyeste aktuelle boligtendenser bør du tage på en ”kultur- og design-rundtur” til Smålands mange spændende gallerier, værksteder og outlets.

“cykler hænger ned fra loftet som dekoration og svensk glaskunst er spredt ud på bordene som en udsøgt blanding af farvede bolsjer “

Denne rundtur må, i sagens natur, starte på Bruno Mathsson Center – et museum for en af Sveriges mest kendte møbeldesignere. Det er indrettet i hans barndomshjem i Värnamo og viser et bredt udsnit af hans klassiske møbler. I Värnamo ligger også Collection Källemo– en af Sveriges mest banebrydende møbelhuse, som samarbejder med møbeldesignere som Jonas Bohlin, Mats Theselius, John Kandell og Anna Kraitz.


Det seneste skud på designstammen er ”Vandalorum”, et internationalt kunst- og designcenter for moderne design i Värnamo. Målet er at tilbyde oplevelser på flere plan samtidigt – gennem samarbejde med kunstnere, formgivere og den kreative industri i regionen.


Køb design i Lammhult

Landsbyen Lammhult er stedet at tage hen, hvis man er vild med moderne design til hjemmet. Skovene omkring landsbyen er hjemsted for mange producenter af arkitekttegnede møbler. I landsbyen ligger flere velassorterede møbelforretninger – bl.a. Svenssons, Ohlssons og Norrgavel. De har alt det bedste inden for skandinavisk design, og udvalget kan måle sig med Illums Bolighus – alt er bare billigere. Inde midt i Svenssons møbelhus er der en charmerende gårdhave med en omfattende udstilling af arkitekttegnede havemøbler.


Det kan også anbefales at slå et sving omkring det unikke Eksjö – en af Sveriges bedst bevarede byer, når det handler om smukke gamle træbygninger og kunst og kultur fra 1600-1800-tallet. En vandring gennem de brolagte gader, et besøg i Aschanske Gården og Eksjö Museum er en stor oplevelse. Fra april og frem til september viser museet udstillingen DIALOG. Her viser 22 frontfigurer inden for smålandsk møbeldesign eller designobjekter med forbindelse til hinanden.


Kamprads Älmhult

IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprads første varehus, IKEA i Älmhult, fra 1957 er et populært udflugtsmål i. Det ’hemmelige’ museum ”IKEA Gennem Tiderne” havde indtil for nylig kun åbent for inviterede gæster. I dag er der åbent torsdag til søndag, og besøgende kan vandre gennem tiden fra 1950’erne og frem til i dag, frydes og væmmes over gensynet med hverdagsindretninger fra forskellige perioder, og man kan læse om virksomhedens utrolige udvikling fra lilleputfirma i den svenske landsby til verdens største møbelkæde.


Hvor skal vi bo?

Er du optaget af godt design, er Designhotellet i Värnamo det perfekte udgangspunkt for en miniferie i det svenske ’Møbelrige’.

Hotellet hed oprindelig Stadshotellet, men det nuværende navn passer på alle måder bedre. Designhotellet har mange originale designdetaljer fra 1950’erne – bl.a. en vindeltrappe tegnet af Arne Jacobsen og en smuk skranke i træ. Alle suiterne er indrettet med ypperligt og moderne svensk møbeldesign.

Her er Bruno Mathssons klassiske lænestole blandet med Mats Theselius’ spektakulære møbler fra 1990’erne; cykler hænger ned fra loftet som dekoration og svensk glaskunst er spredt ud på bordene som en udsøgt blanding af farvede bolsjer.

Et alternativ er designhotellet Ekebacken Hotell & Konferens i Markaryd. Hotellet inviterer på en tidsrejse tilbage til 60’erne med sine arkitekttegnede møbler af svenske og danske mestre. Det er tilmed svanemærket og ligger smukt i løvskoven med udsigt over Bya-søen.

Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby, Småland

Småland er mere end Astrid Lindgren og Emil. Besøg de dejlige byer Oskarshamn og Eksjö – perfekte til badning, sejlads, natur og kulturoplevelser.

Designhotellet in Värnamo

Landskabet i Småland rummer rigtig mange smukke og varierede oplevelser. Find et dejligt hotel tæt på idyllen.
Reklamer: