efterarsferie sverigeEfterårsferie – Udvalgte efterårsaktiviteter i Sverige

Her får du 20 gode tips om alt fra møder med spændende dyr, oplevelser i middelalderbyer og ture i Sveriges smukke natur til shoppingcentre og museer.

Svenskerne holder først efterårsferie i uge 44, så der bliver god plads til at nyde byerne, naturen og forlystelserne på en dejlig efterårsferie ‘hinsidan’ med hele familien.

Uanede muligheder for meget forskellige oplevelser venter lige på den anden side af Kattegat og Øresund – uanset om den står på familieferie, par-weekend eller måske en ferie med alle vennerne. Brug vores guide nedenfor til at inspirere til nye spændende oplevelser i dejlige Sverige. Rigtig god fornøjelse!

Brug naturen!

Sne eller ej.. – giv jer selv en unik og mindeværdig oplevelse med hundeslæde! Hos

Nystedt Husky står de udholdende og kærlige hunde af racen scandinavian hound/sibirian husky klar ved hundeslæderne. Alle bliver pakket godt ind i varme tæpper og I kan selv prøve at styre hundespandet. På stedet arrangeres også snesko-vandringer og bæversafari.

I de dybe svenske skove bor der – naturligvis ;o) – masser af flinke, trolde og elverfolk…

Uanset om man er til action og energisk leg, eller foretrækker bare at nyde naturen, er den svenske vildmark fantastisk.

Ramoa Ramkvilla Outdoor Activity i Småland fokuserer på at give gæsterne en ferie med aktive oplevelser, som for eksempel at sove i en kæmpetipi, at lege på eventyrområdet og at deltage i femkamp, men har samtidig også et helt unikt ”vildmarksspa” til afslapning og fredelig velvære.

i den sydlige del af Småland tilbyder også mulighed for en ferie i dejlig miljø og er blevet kåret til Årets Naturoplevelse i 2011. Også

Isaberg, som mange danskere kender, byder på naturoplevelser. I elgparken Isaberg Moose Park kan man opleve det imponerende dyr i sit rette element, mens man kan fange sin aftensmad i de mange søer i området. Her kan man også leje kanoer eller cykler og udforske den farverige svenske efterårsnatur. Her er alt til en efterårsferie i naturen!

Oplev historiens vingesus

Grenna Museum i byen Gränna, som ligger ved den store smukke sø Vättern, viser frem til 30. september en spændende udstilling om den gruppe af modige svenske polarforskere, som i 1901 drog afsted for at udforske Sydpolen. I kan for blandt andet opleve en 1:1-model af vinterstationen, hvor forskerne boede, og forestille jer, hvordan det har været at overvintre ved verdens ende. Under besøget kan I også smage brød bagt efter middelalderopskrifter og også de klassiske svenske bolsje-stænger ”polkagrisene”, som byen er berømt for.

Går efterårsferien til Småland er den lille by

Eksjö næsten et must. Med sin gamle bymidte, skrånende gader, åbne torvepladser og indbydende badevand – og ikke mindst de pittoreske rød- og sortmalede træhuse – vil byen charmere enhver gæst. Tag endelig en byvandring med audioguide; så kan I høre smeden arbejde og hestene vrinske i de snævre gader.

Foto: Anonymous UserEksjö

Nyd naturens spiselige skatte

Österlen er et af Skandinaviens bedste områder for dyrkning af æbler, og regionen har en lang tradition for at producere knasende sprøde æbler, æblemost og cider. Netop nu er det den helt rette årstid for et besøg. Besøg for eksempel det familiedrevne

Kiviks Musteri, hvor der på Äppledagen, lørdag den 13. oktober, vil være særlige æblerelaterede aktiviteter. Husk også den store æblefestival i Kivik den 29.-30. september, hvor der også bliver lavet en gigantisk mosaik af æbler.

Sydsveriges varierede og frodige terræn byder også på super-gode muligheder for at samle dejlige svampe. Blandt andet

Söderåsens Nationalpark, et par km øst for Helsingborg, er en perfekt destination. Der er vandringsstier på kryds og tværs i det skånne område, så det er nemt for både små og store at være med. Undervejs er der også rastepladser, hvor I kan nyde de medbragte madpakker og kigge på plancher, der fortæller om dyre- og naturlivet.

Kom tæt på dyrene

I Bohuslän kan hele familien lære en masse om truede nordiske dyrearter, samt andre sjældne dyr fra kolde egne, og komme helt tæt på.

Nordens Ark i Bohuslän er nemlig en særlig dyrepark med fokus på avlsarbejde for at støtte og redde truede bestande af sjældne dyr. Pilgrimsfalken, hvidrygget spætte og flere forskellige slags padder er blandt de svenske dyr parken hjælper – men der er mange flere. Tag børnene med på et lærerigt besøg i en spændende dyrepark!

Endnu en uforglemmelig og lærerig naturoplevelse venter i

Skånes Dyrepark, der som Nordens største dyrepark giver mulighed for at se rener, vildsvin, bævere, kongeørne, kronhjorte og bjørne i deres rette element og helt tæt på. Parken har specialiseret sig i nordiske dyr og er i dag hjemsted for hele 80 forskellige arter.

Gamle sagn og gode historier

Eventyr om drager, nisser og trolde er gået fra mund til mund i Skandinavien i århundreder og midt i Småland finder I et helt museum dedikeret til netop disse gamle fortællinger.

Sagomuseet, der er hjertet af Sagobygden i Ljungby, ligger omgivet af dybe skove, hvor der – naturligvis ;o) – bor masser af flinke trolde og elverfolk. I den danske efterårsferie, i uge 42, har Sagomuseet mandag til fredag klokken 12-16.

Blandt de allermest kendte og elskede svenske historier er naturligvis Emil og Pippi. I temaparken

Astrid Lindgrens Verden i Småland kan hele familien komme helt ind i en magisk eventyrverden og møde barndommens elskede figurer. I denne meget store forlystelsespark kan du også møde Ronja Røverdatter og Birk i Mattisborgen, se Emil lave skarnsstreger på Katholt og selvfølgelig opleve Villa Villekulla, hvor Pippi Langstrømpe bor med sin abe hr. Nilsson og sin hest. Her er eventyr hver dag, hvor kapitler fra de populære bøger bliver opført af skuespillere.

Læs mere om Astrid Lindgrens Verden på

.

Er du nysgerrig?

Det er de fleste børn i hvert fald.. – så hvorfor ikke tage hele familien med ind i en forunderlig verden med dinosaurer, eksotiske dyr og giftige slanger og edderkopper MIDT i Gøteborg! På museet

Universeum kan I opleve dinosaurer, der bevæger sig og brøler, eller være med på en udgravning for at finde dinofossiler. Her er også en fugtig tropisk regnskov med sommerfugle, silkeaber og smukke planter – her bor de to nye publikumsfavoritter dovendyrene.

På kulturhuset

Barbacka i Kristianstad findes der et hyggeligt café med forskellige legerum for børn i aldrene 0-6 år, men også en kunsthall for interesserede og nysgerrige forældre!

Kreativum uden for Karlshamn – som på mange måder kan sammenlignes med Københavns Eksperimentarium – er et videnskabscenter, hvor leg bliver til læring. Her kombineres nysgerrighed med sjove udfordringer og aktiviteter. I kan for eksempel spille interaktiv håndbold, se film i en af verdens mindste biografer og lege i det store udendørs aktivitetsland. Alle aktiviteter er indrettet med henblik på, at de besøgende er aktive deltagere, der opfinder, udforsker og har det sjovt, mens de lærer nyt om universet, jorden og dyreriget – perfekt til aktive og nysgerrige børn!

Når vejret driller..

Så tag hele familien med på en sjov shopping-dag til

Gekås Ullared, som er Skandinaviens største varehus og shoppingeventyr – nærmest en ’institution’ i Sverige. Dette sted har virkelig ALT! Desuden er priserne lave, så der kan spares masser af penge, hvis der købes lidt ind af dagligvarer, tøj eller andet til alle i familien. Shopping kan sagtens være sjovt, når hele familien er med!

Hvis det er gråvejr kan hele familien jo også trække indendøre og nyde dagen med pool, palmer og tropisk klima. Lad vandparadiset

Aq-va-kul i Malmø være den perfekte ramme om en hyggelig og sjov dag for både store og små. Her er eventyrbad, relaxafdeling, tyrkisk bad og meget andet. Sikkerhed og tryghed er helt i top og vandlandet har åbent året rundt.

Aq-va-kul

Mere Malmø

I det gamle

Malmøhus slot er der, udover de imponerende gamle anlæg og bygninger, meget forskelligt at se og opleve. Se for eksempel udstillingen om legetøj gennem 100 år, kom indenfor i en rigtig ubåd fra Anden Verdenskring og se udstillingen om fremtidens højteknologiske transportformer.

For familier med børn i alderen 0-6 år kan en tur til i starten af November kombineres med en tur til en af Sveriges største baby- og børnemesser

Varning för Barn, som finder sted den 3.-4. november. Messens udstillere tilbyder masser af gode produkter, samt aktiviteter og undderholdning.

Svenske udendørsoplevelser – tæt på Danmark

Garantier kan man jo som regel ikke få, når man begiver sig ud i naturen, men på

Falsterbo Fågelstation vil du helt sikkert opleve imponerende flokke på deres vej mod sydligere himmelstræg. Falsterbo Fågelstation er faktisk et af Europas mest kendte steder for observation af trækfugle. De dygtige lokale guider deler gerne af deres store viden om fuglearterne og deres årlige rejse mod sydens varmere klima.

Også for cykelfolket er Sverige et sandt Eldorado. Blandt de mange perler og skønne destinationer må man fremhæve

øen Hven i Øresund; her kan alle være med på cykelturen. Øen består af fladt landbrugsland og har en skøn cykelrute på 14 km., som går forbi gamle bondehuse, kunsthåndværkere og en havn, hvor man kan få frisksaltet fisk og en is, mens man nyder udsigten over havet.

Navnene Nimis og Arx lyder måske bekendt for de kunstinteresserede. Navnene dækker over to af Sveriges mest omstridte kunstværker, som er opført af Lars Vilks og siden begyndelsen i 1980 har været genstand for megen kontrovers – ikke mindst fordi de er opført ulovligt i naturreservatet Kullaberg. Nimis, der på latin betyder ’for meget’, er et kæmpe monument af 160.000 stykker drivtømmer med stejle trapper og hule gange, som man kan klatre rundt i. Arx er en skulptur i sten og beton på 150 tons. Uanset om man ellers begejstres af eksperimentel kunst, er stedet et besøg værd – kombiner for eksempel med en gåtur i klippelandskabet ved

Kullen.

Pirater indtager Havets Hus

Lysekil ligger smukt på klipperne ved det svenske vesterhav, og gennem århundrederne har mange skibe passeret igennem disse farvande. For nogle blev det skæbnesvangert – pirater og ’kapare’ lå nemlig tit på lur i området tilbage i 1700-tallet. I efterårsferien kan du møde nogle af de mest berygtede svenske pirater, når de kommer på besøg på Lysekils akvarium

Havets Hus. Det foregår hver onsdag, lørdag og søndag i oktober. Desuden kan i gå på skattejagt i piraternes fodspor, eller hilse på pighajer, blæksprutter eller nogle andre af de over 100 spændende havdyr, der bor på Havets Hus.

Havets Hus

Sveriges højeste fyr

Långe Jan er Sveriges højeste fyr, og han står og spejder på sydspidsen af

Öland. Fyret er i dag 41 meter højt, og fra toppen kan man se ud over havet og den store slette, der dominerer den sydlige del af øen. Fyret står på et vigtigt søfartshistorisk sted, hvor mange skibe er strandet gennem historien. Ligesom på den jyske vestkyst var vragplyndring en vigtig indtægtskilde, og byggeriet af fyrtårnet i slutningen af 1700-tallet blev mødt af en vis modstand i befolkningen. I dag er fyret dog en populær turistattraktion, og det er i sagens natur blevet udvidet og vedligeholdt flere gange frem til i dag, hvor moderne gps-teknologi i høj grad har gjort, at fyrtårne mest bliver stående for et syns skyld.

Det officielle navn er Ölands Södra Udde, men navnet Långe Jan stammer fra et kapel, der lå på stedet i middelalderen, og som var navngivet efter St. Johannes, hvilket senere blev til Jan. På den sydlige del af Öland er der store fuglereservater, og fyret ligger lige ved

Ottenby Fågelstation. Med lidt held kan man i oktober stadig se trækfugle på vej mod syd. Besøget koster 30 SEK for voksne. og 10 SEK for børn.

Til Jernalderen

Öland har mange fortidsminder og ikke mindre en 19 borge fra jernalderen. Men der er kun en, der er gravet helt ud og rekonstrueret.

Eketorps Borg, der ligger på den naturskønne sydlige del af øen, stammer fra år 300, men den er blevet brugt helt op i vikingetiden. I 1970’erne blev borgen rekonstrueret med tilhørende beboelseshuse og værksteder, hvor man kan komme helt tæt på livet i jernalderen. På Eketorp arbejder man også med arkæologiske eksperimenter for at få endnu mere viden om, hvordan vores forfædre levede. Eketorp holder ekstraordinært åbent i skolernes efterårsferie, uge 42.

Skatteø på Öland

Hvis regnen står ned i stænger, finder vi den perfekte indendørsaktivitet for børnene på Öland. Lundegård Camping har et 900 kvadratmeter legeland, Skrattkammarön, der er fyldt med aktiviteter for alle børn. Lundegård ligger ved Köpingsvik midt på Öland – ikke langt fra Borgholms Slott. Legelandet har rutsjebaner, klatrevægge, gameroom med Xbox og meget, meget mere. Der er selvfølgelig også mulighed for at lade depoterne op på den nærliggende cafe.

Borgholms Slott – lidt af et eventyrslot

Nogle gange appellerer ruiner mere til fantasien end velbevarede bygninger. Hvis man bruger fantasien til at udfylde hullerne, er det ikke svært at forestille sig en majestætisk borg med vajende faner, riddere og høje befæstede mure, når man går rundt i den flotte borggård på

Borgholms Slott. Med en fantastisk beliggenhed på Öland er Borgholms Slott måske Nordens smukkeste slotsruin. Her har ligget en borg siden 1100-tallet.

Borgen er flere gange forsøgt indtaget af den danske arvefjende. Men da Karl X Gustav i 1600-tallet havde fået den danske hær på tilpas afstand på den anden side af Øresund, gik han i gang med at bygge det prægtige barokslot, man kan se ruinerne af i dag. I 1806 blev slottet hærget af en stor brand, og det blev aldrig siden opbygget helt. Men måske netop derfor virker det så autentisk i dag, hvor slottet er en af Ölands største turistattraktioner. Her er udstillinger, ridderturneringer og guidede rundvisninger. Borgholms Slott holder ekstraordinært åbent i skolernes efterårsferie, uge 42, hvor den danske ’arvefjende’ er særligt velkommen.

Foto: Administrator UserBorgholms Slott