geocaching i sverigeGeo-Caching i Sverige

Sverige er uden tvivl en top-destination for de, der er med på den nye Geo-Caching-bølge og søger udfordringer i smuk natur og varierende terræn.

Variationen i caching-udfordringer og –opgaver over hele Sverige er utrolig stor – lige fra de sjove børne- og familievenlige til de avancerede og fysisk/teknisk krævende.

“Geo-hvad-for-noget?” spørger du måske.. – og det er i så fald ikke så underligt. Fænomenet Geo-Caching opstod ganske pludseligt, efter GPS-systemet efterhånden blev allemandseje, og er kort fortalt en form for moderne GPS-skattejagt, hvor udøvere forbundet i et globalt netværk kan stille hinanden opgaver.

Som udstyr skal du blot bruge en håndholdt GPS eller en Smartphone – 1-2-3 og så er du i gang.

En opgave består i, ved hjælp af GPS, at lokalisere og finde en udlagt ”cache” – dét man også kan kalde ”skatten” – som ofte indeholder en lille ’gave’ til finderen. Dog kan selve bedriften i at nå frem til det præcise angivne koordinat (”cachen”) være belønningen i sig selv – ”opgaven løst”! Ved hver cache findes desuden en logbog, hvori tidligere findere skriver hilsner til hinanden. Hvis cachen indeholder en gave forventes alle udøvere at holde sig til den simple grundregel: ”tag noget, efterlad noget, og skriv i logbogen”.

Susanne Walström, Johnér Bil

Eksplosivt voksende popularitet

Dette unikke og revolutionerende koncept er en helt ny måde at kombinere terrænløb, motion, ren sjov og skattejagt-leg på. Der er stor forskel på hvilke aspekter udøverne vælger at fokusere på; således er Geo-Caching altså både for glade amatører, ’hardcore’ professionelle terrænløbere og børnefamilier ude på sjov og hygge. Sverige har i dag næsten 50.000 caches spredt ud over hele det store land og gemt på ligeså mange forskellige steder som du har fantasi til – for eksempel på rådhuspladsen i en by, i et kirketårn, i skoven, på fjeldet, på en klippeø eller sågar under vandet.

Siden denne avancerede og moderne skatteleg blev opfundet af den amerikanske IT-ingeniør Dave Ulmer, i maj 2000, er dens popularitet og udbredelse vokset nærmest eksplosivt. I dag er fænomenet stort set globalt og inkluderer et væld at online medlemsgrupper, mailinglister og cache-hjemmesider med mere. Uanset om du allerede er udøver med års erfaring, og på udkig efter flere og større udfordringer, eller nybegynder med lyst til at se nye terræner og lokationer er Sverige en optimal destination. Med de næsten 50.000 caches er der garanteret tusindvis af udfordringer, der passer lige til dig.

Hvis du er nybegynder – og måske aldrig har hørt udtrykker ”Geo-Caching” før du læste denne artikel – er det første du bør gøre at tilmelde dig en cache-liste på internettet, så du kan få adgang til de mange opgaver og tips til hvor ”skattene” kan findes. Som udstyr skal du blot bruge en håndholdt GPS eller en Smartphone – 1-2-3 og så er du i gang.

Held og lykke på skattejagten og nyd Sverige!

Tre vigtige hjemmesider

  • http://www.geocaching.com
  • http://www.geocaching.dk
  • http://www.geocaching.se

  • Nationalparker og Søer i Småland

    Nationalparkerne er den særlige naturarv, som svenskerne vil bevare til kommende generationer. Allerede for hundrede år siden besl…

  • Kano i Sverige

    Kanoen er et formidabelt fartøj, som de fleste kan manøvrere uden de store forudsætninger.