glasriket

Glasriket i Småland

  • Kingdom of Crystal in Småland

    Kingdom of Crystal in Småland

    Jan Simonsson/imagebank.sweden.se

[text]

Pladser

Eksterne links

  • Kosta Boda Art Hotel
  • Glasriket

Regionale links

  • Visit Småland

Glaskunst er selvfølgelig en vigtig del af et besøg i Glasriget, men der bydes også på masser af andre gode oplevelser. Glasriget er meget mere end bare glas.

Tag en tur forbi Glasriget og afsæt tid til bl.a. at fiske, besøge en cirkus-skole, ”vagabond-eventyr”, opleve ”Hyttsill”-traditionen eller mød alle dyrene på en gård.

Det er både sjovt, spændende og udfordrende selv at forsøge sig som glaspuster. Under besøg i de mange glaspusterier vil dygtige og erfarne professionelle glaspustere hjælper alle i familien til at blæse en glasboble – eller måske endda en fin skål. Et besøg indenfor i et svedende varmt glaspusteri kan passende rundes af med en svalende dukkert i en af de mange dejlige småsøer, eller en fisketur – alt nødvendigt udstyr kan selvfølgelig lejes.

“Glasriket er glaskunst i Verdensklasse! – og meget mere til… “

For børnene er der masser af dejlige oplevelser at finde i Glasriget. For eksempel har Agebo Aktivitetsgård masser af små søde dyr, som meget gerne vil klappes og håndfodres, mens indianer-landsbyen byder gæster velkomne – faktisk kan I selv blive indianere for en dag! I Togebodha By venter udfordringer for alle besøgende i form af middelalderlege som stang-stød, armkrog og røvspark. Byen Boda er hjemsted for ”Hønse-Lottes” tigger-museum, som bestemt er et besøg værd. Jo, der er nok at tage sig til og opleve i Glasriget – udover glaskunst.


Oplev Hyttsill-traditionen i Glasriget

I perioden 5. juni til 22. september 2012 har du – udover glaspusteri i verdensklasse – chancen for at opleve den gamle tradition ”hyttsill”, med traditionel smålandsk mad og underholdning.

Traditionen omkring hyttsill stammer tilbage fra gamle dage, hvor egnens vagabonder om aftenen søgte til glaspusterierne, hvor de fik lov at varme sig omkring de hede glasovne. Samtidig fandt man på at udnytte varmen fra ovnene til at tilberede kartofler og sild – smart! Kartofler og sild hører således i dag med til traditionen og indgår oftest som en del af menuen ved hyttsill-aftener. Som regel er der dog extra lækkerier inkluderet, såsom stegt flæsk, knækbrød med ost, tyttebærsyltetøj og andet godt.

Du kan opleve hyttsills-aftener mange steder i Glasriget, som for eksempel ved glas-værkstederne Kosta, Målerås og Pukeberg. Desuden tager også Bergdala, Skrufs og Rosdala imod gruppe-bookinger året rundt. Snyd ikke dig selv og familien for en oplevelse med glaskunst i verdensklasse og en herlig hyttsill-aften.


Cirkus og design i Glasriget 2012

Forestil dig det varme glødende skær og den svage buldren fra glasovnene iblandet drømmeagtig baggrundsmusik.. – så er ’scenen sat’ for unikke oplevelser med Cirkus i Glasriket, som nu kører på sit femte år. I henhold til konceptet kan du aldrig rigtig vide på forhånd hvad der vil ske, og hvad familien vil opleve på sådan en aften – udover at det bliver ”magisk”, med moderne cirkus-artisterier i verdensklasse.

I dagene 20-23. september 2012 er DU inviteret til stor design-fest i Glasriket. Hele området vil i disse dage præges af fokus på design indenfor mange forskellige områder, herunder naturligvis glas, men også papirprodukter, anden brugskunst, badeværelsesindretninger, gulve, lamper, bryllupsgave-idéer, haver og meget meget mere.

Som en anbefaling til dit besøg i Glasriget bør du lægge vejen forbi The Glass Factory i Boda, som er et oplevelsesbaseret og interaktivt glasmuseum. Stedet ligger midt i Glasriget og fungerer dels som et håndværksmuseum og dels som et kreativt mødested for kunstnere, designere og besøgende. Foruden udstillinger byder The Glass Factory på en lang række af forskellige happenings, workshops, forelæsninger og teaterforestillinger m.m.

Glasriket er glaskunst i Verdensklasse! – og meget mere til…

Glassblowing at Kosta Boda

I småland kan du boltre dig i både moderne klassikere og helt nyt svensk og lokalt design.

Krokshult in Småland

Landskabet i Småland rummer så mange smukke og varierede oplevelser: De frodige marker midt inde i de store skove, hedestrækninger, de mange søer, vandfald – og ikke mindst de mange røde træhuse med hvide stolper.På Kosta Glasværk kan I begynde jeres besøg i selve glasværkets inderste, hvor glasmassen produceres. Her kan I komme helt ind til glasarbejderne i det største håndværks-glasværk i Sverige.

På Bergdala Glasværk produceres der både brugsglas og kunstglas af den højeste kvalitet.

The Glass Factory er et oplevelsebaseret interaktivt glasmuseum, der ligger lige midt i “Glasriget”. Museet fungerer som kundskabscenter og kreativ mødested for kunstnerer, designere og besøgende.

Johansforshyttan ligger i Johansfors glasværks gamle lokaler, lige ned til Lyckebyåen i Brokulla. Her producerer man bl.a. det det berømte astrakanæble i glas.

En helt ny “glashytta” slog dørene op i “Glasriget” 1. april 2011! Micke Johans Kunstglas åbnede i Örsjö udenfor Nybro, hvor den unge kunstner skaber sit helt eget og særegne kunstglas.

På Nybro Glasværk fokuserer man meget på malet glas – og alle produkter er naturligvis håndmalede. Den seneste kollektion er et vidunderligt retrodesign af skåle, vaser og lysestager i forskellige…

Orrefors kendetegnes af tidløs design og et klassisk formsprog med enkle og klare linier. Allerede tidigt knyttede Orrefors kunstnerer til sig for at sikre det, som er blevet et verdenskendt…

Pukeberg er et af Sveriges ældste og bedst bevarede glasværker. Helt tilbage siden 1871 har man her lavet glas i mange forskellige former. Fra brugsglas, lampeglas og benzinpumpeglas til smukt…

SEA kan kunsten at forene form og funktion. Lige siden starten i 1956 er der blevet skabt tidløse klassikere på SEA Glasværk – og altid med form og funktion i skøn samdrægtighed. Her er masser med…

Skrufs glasværk er kendetegnet af tidløst og stilrent glas. Her laves alt glas i hånden – ned til mindste detalje. Man forener tradition og innovation med høj kvalitet og højt kunstnerisk indhold.

Transjö Hytta, der er “Glasriget” mindste glas-hytte, ligger idyllisk lige ud til Lyckebyåen. Atmosfæren i Transjö er fantastisk og omgivelserne vidunderlige. 

Velkommen til Åfors, et af “Glasrigets” mest spændende miljøer. Her har Bertil Vallien, Ulrica Hydman-Vallien og Ludvig Löfgren deres atelier. I den gamle glasmesterbolig “Fina Stugan” og i…

Mats Jonasson Målerås er Sveriges største privatejede glasværk. I dag produceres primært kunst- og prydglas, der er slebet, malet og graveret. Dyrerelieferne fra Målerås er kendt over hele verden.


Reklamer: