goeteborg parkernes byGøteborg er parkernes og havernes by

Gøteborg er en grøn by. Her findes et væld af centrale parker og grønne områder, der alt i alt giver hver af byens borgere næsten 175 m2 rekreativt område hver. Byens fire store parker tilbyder både variation, kundskaber og skønhed.

I sommeren 2008 var Gøteborg vært for den store internationale haveudstilling Göteborgs Lustgårdar i byens fire store parker, Gøteborgs botaniske have, Liseberg, ”Trädgårdsföreningens” park og Gunnebo Slot og Slotshave.

Udstillingen blev en kæmpesucces med over 550.000 besøgende i løbet af de tre måneder. Store dele af udstillingerne var permanente og kan fortsat opleves.

Trädgårdsföreningen

”Trädgårdsföreningen” har været en dekorativ park helt tilbage siden 1842. Byens centrale park er blevet genskabt til sin fordums glans med en række moderne indslag som f.eks. en rosenpark af udstillingsarkitekt Ulf Nordfjell, bestående af gammeldags roser mellem stauder og græs.

Trädgårdsföreningens kendte ”rosarium” er også blevet opfrisket og udvidet med moderne rosenbeplantninger. De store woodlandsbeplantninger, som blev skabt til udstillingen af kendte europæiske designere, kan fortsat nydes ligesom de elskede tapet-beplantninger.

Botaniske have

I Gøteborgs botaniske have mødes kundskab og skønhed. Den Botaniske Have rummer mere end 20.000 forskellige arter og regnes for at være en af de førende i Europa. Besøgende modtages af et nyt indgangsparti, designet af Ulf Nordfjell, med et væld af sommerblomster.

Gunnebo Slot og Slotshave

Gunnebo Slot og Slotshave er en fantastisk 1700-tals park med en helt ny økologisk afdeling.

Slottet og omgivelserne er nænsomt genskabt efter originaltegningerne, og er et af Sveriges fornemmeste eksempler på nyklassisk bygningskunst.

Parken har tre forskellige havetyper: Køkkenhave, stilhave og landskabspark. To større køkkenhaver, den ene futuristisk i sin form, forsyner Gunnebo Kaffehus og Kro med økologiske grøntsager og urter.

Liseberg

Liseberg er Sveriges mest populære forlystelsespark, men også en elsket park med en storslået blomsterpragt; perfekt til spadseretur.

Til den internationale haveudstilling blev der skabt et helt nyt parkområde på 20.000 m2. Landskabets naturligt dramatiske former er blevet bevaret og giver en spændende blanding af træer, blomster, vand og kunst, som gæsterne kan opdage og selv fortolke.

Slottsskogen

Slottsskogen er göteborgernes bypark, friluftsområde og grønne mødested. Her kan I opleve nordiske dyr som f.eks. elg og her har børnene deres eget Zoo om sommeren.

Delsjön

Delsjön er et af flere store grønne områder, som man let kan komme til fra byens centrum på en kort sporvognstur og en lille gåtur. Her kan I leje kanoer, spadsere i den fantastiske natur eller plukke bær og samle svampe, når det er sæson.

Læs mere her:

www.goteborg.com

Lisa Brunnström
, Lars Kérla

Nyttige links

 • Universeum

  Universeum er ganske enkelt et sandt eldorado for videbegærlige og spændingslystne børn.

 • Madoplevelser i Gøteborg

  De bedste råvarer, nyskabende kokke med en stærk fornemmelse af den ægte svenske smag og et godt samarbejde i byen. Det er grunden…

 • Gøteborg – Parkernes by

  Gøteborg er en grøn by. Her findes et væld af centrale parker og grønne områder, der alt i alt giver hver af byens borgere næsten…

 • Mölndal

  Mölndal med skøn natur, mange hoteller og nem adgang til trafikknudepunkter.