grotter i sverige



På opdagelse i Sveriges grotter

Grundfjeldet og de rå klipper er en af Sveriges store attraktioner – og med til grundfjeldet hører også grotter, der giver mulighed for at opleve jordens indre.

Faktisk skal I ikke længere væk end til Kullen, lige nord for Helsingborg, for at finde de første massive grundfjelde og de fascinerende grotter.

Grottevandring er en spændende naturoplevelse midt inde i de bemærkelsesværdige bjergstrukturer, og dybt inde i den totale stilhed. Her oplever I fuldstændig fravær af tid og sted. I bevæger jer dybt inde i fjeldet med tonsvis af sten over jer, og står der med en meget overvældende følelse af at være lillebitte!

Grotter ude på Kullen

Ude på Kullen kan I opleve flere grotter i de store granitformationer. Den åbne ”Diamantgrotte” på spidsens sydside er en stor åben grotte, ikke særlig dyb, men med et smukt farvespil i klippeformationerne. ”Silvergrotten” på nordsiden er en smal, sprækkelignende åbning, der strækker sig ca. 25 m. ind i klippen. Der bliver hurtigt mørkt, når I kommer ned af trappen, så tag en god lygte med. Begge grotter nås efter en brat nedstigning, hvor I skal holde godt fast i det udspændte tov!

Söderåsens Nationalpark

Inde øst for Helsingborg, i Söderåsens Nationalpark, der kalder sig ”Sveriges sydligste vildmark” kan I omkring Skaradlid opleve et fascinerende klippelandskab, fyldt med dybe kløfter. Fra klippekanterne kan I kikke dybt ned i kløfterne, og selvom det egentligt ikke er grotter, er det en kæmpe oplevelse at bevæge sig ind gennem kløfterne.

Grotter i Småland

I Småland, nord for Växjö, kan I besøge ”Singoallas Grotte”, der strækker sig ind fra en klippeskrænt, der falder stejlt ned mod en 20 m. dyb sø. Grotten har fået navn fra forfatteren Victor Rydbergs kærlighedsdrama om ridderen Erland Månesköld og sigøjnerpigen Singoalla. Rydberg kendte faktisk grotten ganske indgående, fordi han havde arbejdet på egnen. I skærgårdsomgivelserne oppe i Bohuslän, nord for Gøteborg, findes der masser af grundfjeld, og her kan I også opleve både små og store grotter og klippehuler.

Grotter på Gotland

På ”grænsen” af Sydsverige, helt ude på Gotland i Østersøen, kan I komme ind – og ned – i en af Sveriges mest kendte grotter; Lummelunda grotten. Dens åbning havde været kendt i flere hundrede år, men det var først i 1948, at tre lokale drenge fandt den trange vej videre ind til grottens store sale, der snart kunne åbnes for et større publikum. Lummelunda grotten er i dag en af Gotlands største attraktioner.

Tykarpsgrottten

Skåne-kendere – og Ronja Røverdatter elskere – sidder nok og tænker: ”Hvad er nu det? Har de glemt Tykarpsgrotten ved Hässleholm?”. Nej, den ca. 20.000 m2 store og meget populære kalkgrotte 10-12 m. under jorden er bestemt ikke glemt. Den er bare lukket! Den har kun 1 ind- og udgang, og sikkerhedsmyndigheder forlangte i 2010, at der skulle etableres en nødudgang. Den slags koster i omegnen af 2 mio. svenske kroner, så mens grottens private ejere forsøger at finde investorer, må vi nøjes med optagelserne fra grotten i filmatiseringen af Astrid Lindgrens berømte klassiker ”Ronja Røverdatter”.

Nyttige Links

  • Kullen
  • Söderåsens Nationalpark
  • Visitsmaland.se
  • Gotland.info
  • Lummelundagrottan
  • Tykarspgrottan
  • Singoallagrottan
  • Kleva gruva