hanoHanö

Tag på en smuk og anderledes dagsudflugt med båd til Hanø, eller gør øen til selve målet for din ferie. På Hanø er der, foruden kulturminder og seværdigheder, masser af natur at nyde til en hel ferie.

Fra fiskerlejet Nogersund afgår båden til den sagnomspundne ø, som byder besøgende på seværdigheder som Bönsäcken, lokalmuseum, engelsk kirkegård og det lokale fyr.

Som en isoleret perle ligger den lille skønne ø Hanø blot seks kilometer fra fastlandet og Blekinges kyst. Den korte overfart med færge foretages fra fiskerbyen Nogersund, som ligger omtrent 14 kilometer sydøst for Sölvesborg. I sommerhalvåret er der flere daglige afgange i begge retninger.

Hanø er en ægte ”sommer-ø” og en af de mest attraktive svenske perler når naturen er i fokus.

For de, der elsker naturen og sætter pris på fred og ro er Hanø virkelig fantastisk. Med blot ca. 60 fastboende indbyggere og det totale fravær af biler og trafik er øen og dens natur nærmest helt uforstyrret. De mange turister, som hvert år om sommeren besøger den lille ø, betages netop af den fredfyldte natur og den stilhed man sjældent oplever i dagligdagen på fastlandet.

Naturen på granit-øen er vild og har forvandlet øen til en overdådig palet af grønne nuancer. Forskellige typer af buskads, moræne og græsarter dækker store dele af øen – især mod nordenden – mens de sydlige dele byder på både bøgeskov og træsorter som birk, eg, hassel, røn, ask og elm. Med hundredevis af forskellige registrerede plantearter på den lille ø, er den som et lille slaraffenland for naturentusiaster og naturgæster på opdagelse. På østkysten kan du desuden finde øens allerbedste strand ”Vindhalla”, samt masser af klippehuler langs kysten.

Tommy Gustavsson

Bönsäcken

Glem ikke at besøge Hanøs nordside, hvor du vil finde en lang strandtange, som strækker sig ud i havet. Tangen består af millioner af små fine sten, som konstant rulles frem og tilbage af bølgerne og på denne måde er blevet helt blankpolerede. Vejr og vind, samt havets varierende vildskab, ændrer konstant på tangens udformning, så synet der møder dig kan ændres fra det ene besøg til det næste.

Ingen ved helt præcist hvorfra strandtangen har fået sit navn ”Bönsäcken”, men der er forskellige teorier og mulige forklaringer. Nogle mener navnet har en religiøs oprindelse, da der efter sigende i gamle dage skulle være afholdt gudstjenester på stedet. Andre mener navnet kommer af, at et skib engang forliste udfor tangen med en fuld last af bønner i sække – altså to helt forskellige betydninger af ordet ”bön” (præcis som ”bønne” på dansk).

Kulturminder og lokale seværdigheder

I øens gamle havn ligger Bødeboden/Hanø Museum, som man bestemt bør aflægge et lille visit for at få lidt lokalt perspektiv. Museet har en permanent udstilling omkring Hanøs historie, natur, fiskeri og historie – emner som alle er uløseligt forbundne. Om sommeren arrangeres dog også skiftende kunstudstillinger. Entré er altid gratis, men frivillige bidrag til initiativet modtages gerne.

Det 16 meter høje Hanø Fyr udgør også en interessant attraktion. På en klippe top 60 meter over havet opførtes fyret i årene 1904-1906 for at signalere til skibe på sundet, som faktisk kan se fyret på 40 kilometers afstand. Når du står ved fyret kan du som regel se til både Tärnø og Sternø.

Til øens historie hører, at den engelske flåde under Napoleonskrigen brugte Hanø som flådebase fra 1810 til 1812. Femten engelske søfolk er begravet på den lille engelske kirkegård på øen, som du finder mellem Hanø fyr og øens nordvestlige spids.

Hanø er en ægte ”sommer-ø” og en af de mest attraktive svenske perler når naturen er i fokus – ingen i familien vil fortryde en ferie på Hanø.

  • Karlshamn

    I kan også bare slentre langs de brostensbelagte gader indrammet af farverige små træhuse, kigge op mod tårnet og måske trave op t…

  • Sölvesborg

    Foretag en byvandring på egen hånd og udforsk St. Nicolai kirke, som stammer helt tilbage fra 1200-tallet. Også slotsområdet med re…