hornbogasoenHornbogasøen – dansende traner

Hele Skaraborg-området i Västergötland er en yndet rasteplads for mange trækfugle på vej til og fra sommerens ynglepladser højt mod nord og øst.

I det frodige landskab og især ved de to slettesøer – Hornbogasøen og Östen – udspiller der sig et fantastisk og enestående fugleliv. Et helt enestående og spektakulært årligt tilbagevendende ”indslag” i fuglelivets naturlige cyklus er den såkaldte ”tranedans”.

På markerne rundt om Hornborgasøen kan man hvert år i slutningen af marts og gennem det meste af april se titusindvis af traner, der vækker opsigt med deres helt særlige dans og specielle sang. Det er et af naturens mest fantastiske skuespil, der udspiller sig her.

At se tranernes dans ”live” er i sandhed en storslået naturoplevelse, der skal opleves!

På deres vej fra deres overvintringssteder i Europas sydligste egne og det nordlige Afrika, flyver traner i titusindvis nordpå mod ynglepladserne i midt- og nordsverige. Den lange tur kræver – selv for disse yndefulde flyvere – et hvil, hvilket tranerne hvert år holder ved netop Hornbogasøen.

Trandansen i solnedgang

Hver trane opholder sig normalt nogle dage ved Hornboga, hvor de hviler og udfører en særlig ”dans”, som tilsyneladende har til formål at styrke båndene mellem hanner og hunner, men dog faktisk ikke er en decideret parringsdans. Tranerne hopper og basker med vingerne mod hinanden hvilket – især i det stemningsfulde lys fra en smuk solnedgang – kan minde om en yndefuld dans og henstille én til total fordybelse. At se tranernes dans ”live” i en smuk solnedgang ved Hornbogasøen i det tidlige svenske forår er i sandhed en storslået naturoplevelse – dét skal opleves!

Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Godt hundrede tusinde turister besøger hvert år Hornbogasøen i perioden marts – april for at opleve tranerne og deres dans. På grund af den store interesse arrangeres der hvert år en lang række natur-aktiviteter i ”trane-perioden”. Populære guidede ture, udendørs forelæsninger af kyndige ornitologer og andre ildsjæle, udsigtstårne, hvor man kan komme særligt tæt på fuglene, og masser af inspirerende information er blandt tilbuddene.

Området er et beskyttet naturreservat

Når man besøger Hornbogasøen for at nyde tranernes dans skal man være opmærksom på at området er et beskyttet naturreservat – det har det været det siden 1999. Dette betyder at det ikke, under tranedansen, er tilladt at bevæge sig udenfor afmærkninger og trænge ind i selve reservatets område. Til gengæld er der fri adgang til adskillige etablerede udsigtstårne, observationsposter og sti-systemer omkring i området.

Tag dit campingudstyr med

Det mest populære område for besøgende under tranedansen er ved Hornbogasøens sydlige ende – tæt ved hovedvej 184. Der findes ikke nogen etableret campingplads, men i perioden er det tilladt at campere på omkringliggende markarealer mod en mindre afgift. Husk at medbringe, eller udstyre campingvognen med, det mest nødvendige, da der ikke er toilet- og badefaciliteter til rådighed.

Se video fra Trandansen

Websted

Websted

Hornborgasjön feltstationwww.hornborgasjon.net