naturaktiviteter i skaane2Naturaktiviteter i Skåne for hele familien

Med kano gennem stille vande. Duftende enge og dunkle løvskove. På cykel med himmel og hav som selskab. En kop kaffe i skyggen af et valnøddetræ.

Den skånske natur byder på pastorale idyller og storslåede kulturlandskaber, nationalparker, fiskevande, rideture og uendelige vandringsmuligheder.

Skåne er kendt for sin varierede og afvekslende natur og sin unikke flora. Et besøg i en af Skånes nationalparker kan være fredfyldt, spændende, storslået, lærerigt og inspirerende.

For eksempel er Søderåsens nationalpark et af Nordeuropas største, sammenhængende og beskyttede løvskovsområder. Vores egne ’Martin og Ketil’ har netop været på besøg i Søderåsen i skåne. Her er så meget at opleve –for eksempel er der dybe kløfter at udforske og steder man kan få ture på hest gennem skoven; man kan også sejle i kano og kajak med overnatning i vildmarken.

Alt hvad du behøver for at opleve den både idylliske og dramatiske skånske natur på nært hold er et par bekvemme vandresko og et kort, så du nemmere kan finde vandrestierne, som leder dig rundt i det frodige landskab.

Frostavallen – Midt i Skåne

Når der står naturoplevelser, vandreture, bad og friluftsliv på programmet er Frostavallen et klassisk område, som opfylder stort set alle ønsker og behov.

Uanset om du vil vandre eller løbetræne vil du opdage at her er masser af muligheder og variation – blandt andet i kraft af det 60 km lange stisystem, som er en del af ”Skåneleden”.

Frostavallen har desuden både læhegn og rastepladser med mulighed for at grille flere steder i området.

I Frostavallen-området findes to søer, nemlig Vaxsjön i syd og den større Dagstorpssjön, som ligger i nordvest. Begge søer er meget velegnede til at bade og fiske i.

Den fiskeinteresserede kan fange både aborrer, gedder og sandart. I Vaxsjön har du desuden mulighed for at leje en båd og sejle omkring.

Rundt om Vaxsjön går der også en 3 km lang handicapvenlig vandrersti, og området er også et populært udflugtsmål om vinteren, eftersom der findes både kælkebakker og mulighed for at skøjte på Vaxsjön.

I Frostavallen-området kan du overnatte både på vandrehjem, i hytter eller på hotel (se f.eks

www.stfvandrarhemhoor.se eller

www.frostavallen.se).

Hvis du tager til Frostavallen, så husk også at besøge

Skånes Dyrepark, som er verdens største dyrepark med udelukkende nordiske dyr og har åbent alle dage året rundt.

Martin og Ketil er på besøg i Søderåsen i skåne. Her er der dybe kløfter, nationalparker, stæder man kan få ture på hest gennem skoven, sejle og overnatte i kano og kajak.

Søderåsen Nationalpark – vildmarken tæt på Danmark

Søderåsen er Sydsveriges vildmark, og den vildmark, som ligger tættest på Danmark.

Her kan I opleve høje skrænter, spektakulære kløfter og skyggefuld bøgeskov.

Området er et af Nordeuropas største naturbeskyttede områder med ædel-løvskov.

Søderåsens Nationalpark ligger på åsens sydøstlige del med hovedindgang ved Skæralid. Netop ved Skæralid er der mulighed for at opleve et fascinerende klippelandskab, som vi jo ikke kender i Danmark – fyldt med dybe kløfter.

Fra klippekanterne kan I kikke dybt ned i kløfterne og, selvom der egentligt ikke er tale om grotter, er det en kæmpe oplevelse at bevæge sig ind gennem kløfterne.

Søderåsens Nationalpark har også et ”naturum” med udstilling, information om området og en restaurant, som har åbent om sommeren. Den anden indgang til nationalparken ligger i Røstånga, hvor I også kan opleve den sagnomspundne og ’mystiske’ cirkelrunde Oden-sø.

Et besøg på "Åsen" giver rige muligheder for aktiviteter og fysiske udfoldelser. Prøv for eksempel nogle af de mange vandrestier, tag ud at fiske, sejl en tur i kano, eller nyd den smukke natur fra hesteryg eller på cykel. Selvfølgelig kan I også bare sidde ned og nyde stilheden.

Her kan du se et kort over parkens beliggenhed i Skåne.

Skåneleden

Skåneleden er et stemningsfuldt og imponerende omfangsrigt stisystem, som faktisk tilsammen består af ca. 1.000 kilometer afmærkede vandreruter.

Det gør det muligt, for de mest dedikerede vandrere og naturelskere, at vandre i ugevis på Skåneleden – hele tiden med nye oplevelser forude.

Via Skåneleden kan du opleve variationerne fra de runde bakker i Østskåne, gennem de smukke skove i de nordøstlige egne til de dramatiske klipper langs nordvestkysten.

Undervejs gennem vildmarken passerer Skåneleden desuden forbi små hyggelige fiskelejer og landsbyer med hyggelige lokale caféer.

Ved at følge dette link kan du på

Skåneledens officielle hjemmeside se et kort over systemets udstrækning. Du kan også læse mere om, og bestille,

de officielle rutekort her.

Uanset hvilke ruter og strækninger du vælger, vil der altid være rige muligheder for at finde lejrpladser og vindskjul, hvor du kan nyde et velfortjent hvil.

Der er tryghed i at vide, at i Skåne vil du aldrig være ekstremt langt fra bebyggelse – selvom du befinder dig i vildmarken eller midt inde i skoven.

Østerlen og Stenshuvud Nationalpark

Som en del af den 1.000 km lange Skåneleden byder Østerlen vandreruten på 165 kilometers let vandring for alle.

Med sin begyndelse i Ystad følger ruten primært de smukke og relativt flade kyststrækninger østpå langs Østersøen.

Undervejs vil du passere adskillige hyggelige fiskelejer, som er perfekte anledninger til at holde hvil og danne sig indtryk af det lokale liv i de små samfund.

Desuden byder de 165 kilometer på varierende landskaber med blandt andet strand, klitområder og naturreservater.

Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.seOrelunds farm produces high quality fruit and vegetables. They are wellknown for their tomatoes and have recieved sevreal gastronomical awards for their produce. Guests can come and enjoy their fruit and vegetables either in their garden café or in their farmstore.

På den nordgående strækning fra Simrishamn mod Kivik går Østerlen-ruten gennem Stenshuvud Nationalpark, som er et fantastisk varieret område med noget af Sveriges største artsrigdom indenfor dyrelivet.

Blandt de mange arter, som du kan være heldig at møde i parken, er blandt andet grævling, rådyr og kaniner, mens nattergale også holder til i området og om sommeren imponerer besøgende med deres fortryllende sang.

Nationalparkens bogstavelige ”højdepunkt” Stenshuvud er 97 meter højt og har en fantastisk udsigt over hele området og Hanöbugten. Foruden ”Naturum”, med en helt ny udstilling omkring området, findes her også en øko-kiosk.

I udkanten af byen Kivik kan man desuden opleve den meget spændende

Kiviksgraven (Kongegraven), som er Sveriges største bronzealdergrav.

Find vej til Stenshuvud Nationalpark.

Christinehof Ekopark

Christinehof Ekopark er en selvejende institution, der arbejder for at sikre bevarelse af de naturrigdomme og det særlige kulturlandskab, der findes netop i det sydøstlige Skåne.

Her kan I på egen hånd, eller på de spændende guidede omvisninger, komme med på en rejse fra jordens skabelse og helt frem til vore dage.

I kan f.eks. gå på opdagelse på Christinehof Slot, som er opført i 1700-tallet, og derefter fortsætte ude i Borstakärrs myldrende vådmarker, besøge landsbyen, samt se huse og fabriksbygninger fra ”Alunbrukets” storhedstid i 1700-1800-tallet. Det er også herligt bare at slentre en tur langs Verkeåen under bøgetræernes kroner. I kan altid vandre frit omkring på Ekoparkens stier.

Foto: Administrator User

Området omkring Christinehofs Slot byder uden tvivl på nogle af Skånes smukkeste naturområder og samtidig mange af de vigtigste kulturhistoriske steder og seværdigheder.

På Christinehof og i Ekoparken tilbyder man også skiftende oplevelser og arrangementer for børn, så

check Ekoparkens hjemmeside og find de aktiviteter, der passer allerbedst til jer.

Vattenriket i Kristianstad

Kun få steder har så rig og varieret natur som

Kristianstads Vattenrike(”vandriget”) – her er noget at opleve for alle.

Området er af UNESCO udvalgt som biosfære-område og nyder derfor særlig beskyttelse og status som forbillede for miljømæssigt bæredygtig udvikling.

Området har flere besøgspladser og sit eget ”Naturum”, som kan give masser af informationer og interessant viden om området, dets dyre- og planteliv, samt udvikling gennem tiden.

Landskabet og floraen i Kristianstads Vattenrike er fuldt af variation og huser en mangfoldighed af dyreliv. Som en ”blå tråd” gennem hele området og helt ud til havet flyder den mægtige Helge Å, omgivet af fugtige engarealer og sumpskove, mens der på de mere tørre strækninger har udviklet sig en helt speciel flora og fauna.

Kristianstads Vattenrike er ca. 35 kilometer langt. I

områdets Naturum kan I finde information om de populære guidede flodbådsture ud i området – noget som ganske sikkert vil blive et ‘hit’ for hele familien.

Kjugekull – et Eldorado for klatringsentusiaster og de almindeligt legesyge

Endnu én af de særlige ting den svenske natur har at byde på, i forhold til den vi kender i Danmark (dog med undtagelse af Bornholm), er klipper og sten – rigtig STORE sten.

Det

er ét af Sveriges største og allerbedste områder for stenklatring og omfatter næsten 1.200 klatre-udfordringer og variationer. Sværhedsgraderne varierer over hele spektret. Generelt er klippeblokkene store, afrundede og fritliggende i bakkede områder med eller uden omgivende bøgeskov.

Disse omgivelser gør Kjugekull til en virkelig smuk naturoplevelse udover det sædvanlige. En meget bred vifte af specifikke tekniske udfordringer er repræsenteret i Kjugekull, med overvejende teknisk og friktionsafhængig klatring, hvilket garanterer stor tilfredshed hos selv de meget erfarne klatrere.

Mens de bedste klatreforhold generelt er i perioderne september – november og februar – april, kan man dog klatre hele året her.

Foto: KjugekullKjugekull og Ivøsøen

Vær opmærksom på at det ikke er tilladt at kampere på selve Kjugekull.

Som et godt alternativ kan campingpladsen på Ivön (Ivøen) – som ligger i Ivösjön (Ivøsøen) nordøst for Kjugekull – anbefales. Her findes desuden café og toiletter. Kjugekull er beliggende ved Ivøsøen’s sydvestlige bred.

Ved ankomst fra sydlig retning ligger området ca. 1 kilometer før Bæckaskog Slot, hvor et skilt guider dig ad en sidevej på højre side til P-pladsen. Uanset om man er til klatring og ‘action’ er området bestemt et besøg værd, da naturen er skøn og ganske speciel.

Der er også kaffestue på vejen mod toppen – med tilknyttet hjemstavnsmuseum – en kiosk, samt spredte oldtidslevn i området, som kan udforskes. Efter endelig at have nået toppen af Kjugekull kan du nyde en fantastisk udsigt over Ivøsøen.