oplev kulturarven i bohuslaen



Kunsten og kulturen forener historie og nutid

Bohuslän har altid været en inspirationskilde for kunstnere. Et godt eksempel er Carl Wilhelmsson, en af Sveriges store malere, og søn af en sømand fra Bohuslän.

Gennem sin far fik unge Carl en naturlig tilknytning til både og havet; allerede som ganske ung forstod han, at det var det, han ville udtrykke i billeder. Gennem hele sit kunstnerliv skildrede han havet, menneskene, den stærke tro på gud og fiskeriet i hjembyen Fiskebäckskil ved Gullmarn-fjorden; hans skildringer gjorde ham til en af Sveriges mest elskede fortolkere af det til tider barske liv i Bohuslän. Wilhelmsson skildrer som ingen andre menneskene i Bohuslän i deres eget miljø, præget af deres arbejde og deres afsavn.

Wilhelmssons sommervilla med hans atelier findes fortsat i Fiskebäckskil og besøges af mange. Wilhelmsson døde i 1928, men kunsten og kulturen i Bohuslän er forblevet en evigt springende kilde til inspiration, uanset om man er udøvende kunstner eller ej.

På Kunstmuseet i Gøteborg og på Nationalmuseet i Stockholm kan man opleve nogle af Carl Wilhelmssons største værker – og de er virkelig monumentale som både kunst og skildring.

I Fiskebäckskil er man stolte over maleren Wilhelmssons og hans kunstneriske skildringer. Mange af hans værker kan opleves på det moderne kunstmuseum Saltarvet, hvor bl.a. også en af Sveriges store nutidskunstnere, Lena Cronqvist, har en permanent udstilling.

Her er flere idéer til en tur i Bohusläns kulturarv:

Vitlycke museum, Tanum

De fantastiske helleristninger i Tanum blev optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv allerede i 1994. Midt i området ligger Vitlycke museum, der er et moderne, økologisk museumscenter med fokus på helleristninger og bronzealder. I tilslutning til museet kan I også besøge en rekonstrueret gård fra bronzealderen.

Hornbore By, Hamburgsund

En tæt på autentisk vikinge-landsby, der er opbygget hjælp fra det arkæologiske museum i Stavanger og middelalderarkæologer og historikere fra Gøteborgs Universitet. Her kan I bl.a. opleve både langhuse, grubehuse og en smedje, samt en havn med bådehuse og vikingeskibe. Et besøg i Bornbore By giver jer et rigtigt godt indtryk af, hvordan det kunne have været at leve i vikingesamfundet for 1.000 år siden.

Pilane begravelsesplads, Tjörn

Ved Pilane begravelsespladsen på skærgårdsøen Tjörn i Bohuslän kan I opleve et stort antal synlige imponerende stenformationer, hvoraf ca. 50 udgør et storslået tingsted, formet som en cirkel af runde sten i landskabet. Det mest fantastiske er, at stenformationerne er dateret til den mellemste jernalder, ca. år 0-600 i vores tidsregning. De er altså mindst 1.400 år gamle!

Pilane bruges fortsat af vor tids moderne mennesker til vor tids behov. I bakkerne nedenfor Pilane arrangeres der årligt internationalt anerkendte kunstudstillinger under temaet ”Skulptur i Pilane”.

Bohusläns Museum, Uddevalla

Bohusläns Museum beskytter og beretter om Bohusläns natur- og kulturarv. Selve museet ligger nede ved havnen i den gamle havneby Uddevalla, inderst i skærgården. Museet har også et galleri for samtidskunst; galleriet blev indviet i 2002.

Læs mere her:

Samling Saltarvet

Vitlycke Museum

Hornbore By

Skulptur i Pilane

Bohusläns Museum

Foto: Administrator User