paa oesters safari i bohuslaenPå østers-safari i Bohuslän

Vi styrer ud mod vest på østers-kutteren ”Tuffa”; en træbåd, designet af den lokale bådbyggerlegende Gösta Johansson.

Vinden er frisk, solen varmer i ansigtet og nede i den lille kahyt serveres den lokale specialitet ”Grebbestad Tångknäcke” med frisk ost og dampende varm kaffe!

Østers fra Skærgården

Efter en lille halv times sejlads indenskærs, lægger vi til ved bådebroen ud for Everts Sjöbod – et bådehus, bygget helt tilbage til i 1800-tallet, som nu er nænsomt renoveret med masser af unikke detaljer og værktøj fra Bohusläns søfarts-arv.

Med en net-rive trækker Per østers direkte op fra havbunden, mens vores gruppe forventningsfuldt ser til. Vi får en udførlig lektion om delikatessen Ostrea Edulis; den svenske østers. Mange påstår, at netop østers fra skærgården ud for Grebbestad er de absolut bedste. Efter at have prøvesmagt dem, erklærer vi os helt enige!

Oyster Shucking from vastsverige.com on Vimeo.

Smagsprøver

Mens de eftertragtede dyrs størrelse, alder og oprindelse diskuteres, åbner Per med sikker hånd den ene østers efter den anden, og lader os smage. Højt saltindhold og kraftig smag af mineraler skyller ind over vores smagsløg: ”Hvilken nydelse!”

Dyrkning af Østers

Vi står ud mod en af fiskebankerne med Tanum kysten vilde østers. Tæt inde under land, på to til ti meters dybde, tages de østers op, der har nået moden størrelse. De lægges i store plastkurve, nærmest en slags ”vasketøjskurve”. Derefter pakkes de tæt sammen med frisk tang i små klaser, inden de leveres til restauranter og fiskehandlere langs hele vestkysten – og ude i Europa. Svenske øster koster ca. 25-35 svenske kroner pr. stk. – selvfølgelig noget mere på restaurant. Østers i samme prisklasse er opdrættede østers fra Irland, Holland og Frankrig, men de er slet ikke tilsvarende smagfulde og rige på mineraler.

Bloggere fra England & Danmark på Østers-safari i Bohuslæn

Særlige regler for østersfiskeri

Østersdykker Peter Klemming fortæller om de særlige vilkår, der regulerer østersfiskeriet:
”Vi skal ha’ tilladelse til at hente østerserne op, mens alle andre kan få lov at fiske frit efter fisk”, siger Peter, mens han serverer yderligere nogle østers, direkte fra hans kurv. Vi nyder den med det samme, ”au naturelle”, som det hedder på gastronomiens verdenssprog. Det er som et kys fra havet, østersernes Rolls Royce – fra Grebbestad, Bohuslän, Vestsverige!

Læs mere om østerssafarier på

www.vestsverige.dk

Mikael Almse

  • Gourmét-mad i Skåne

    Ved at besøge de traditionelle svenske gårdsbutikker får du indblik i de stolte traditioner fra det rustikke svenske landkøkken. D…

  • Ostekagen fra Småland!

    Kom til Småland og smag en udsøgt dessert – med masser af æg, sukker, fløde, mandler, lidt mel og selvfølgelig fed sødmælks ost, l…