smoegen er ren forkaelelseSmögen er ren forkælelse – har du ikke fortjent det?

Det er ikke svært at forstå hvorfor Smögens er et af Sveriges mest besøgte rejsemål. Naturen er smuk, maden er fremragende og historien interessant.

Nyd Smögens smukke natur, gå en tur langs Smögenbryggen, spis friskfanget skalddyr på fiskeauktionen, eller forkæl dig selv eller dine nærmeste på Smögens Havsbad.

Af alle øerne i den svenske skærgård er Smögen måske den mest besøgte – og det er ikke spor mærkeligt, at besøgende fra hele verden forelsker sig i den smukke klippeø. Om vinteren går øens golde granitklipper op i en højere enhed med det barske svenske vintervejr, og det er svært at afgøre om de grå og brune farver passer bedst til vinterens mørke eller sommerens lys, når øen forvandles til et af Sveriges mest populære turistmål.

Farvandet ud for Smögen er fyldt med fjorde, ubeboede øer og masser af små bugter og klippeskær. Kast anker, smid fiskelinen ud og nyd stilheden!

Et af øens helt klare højdepunkter er uden tvivl Smögenbryggen, som er en naturskabt havn, der i gamle dage husede salterier og fiske- og lagerhaller. Siden 1500-tallet har Smögenbryggen ageret samlingspunkt for den lille ø i kraft af dens funktion som eksporthavn med omfattende handel til hele Europa. I dag fungerer den kilometerlange strækning som en promenade, og de gamle bådeskure er lavet om til butikker og udendørs restauranter og cafeer hvor man kan sidde og nyde de solrige dage og lune aftener og beskue de mange besøgende lystbåde i havnen.

Foto: Administrator UserStarten på hummersæsonen er en højtid på niveau med julen.

På Smögenbryggen ligger også Fiskarstugan, et nydeligt lille træhus hvor man kan opleve hvordan en fiskerfamilie boede i 1800-tallet. Om sommeren er redskaber, husholdingsartikler, tøj, møbler og fotografier til skue for offentligheden mellem 17-20 alle dage med undtagelse af mandag og lørdag.

Fremragende fisk og skaldyr – friskere bliver det ikke!

På den anden side af øen ligger endnu en ”must see” attraktion – Smögen fiskeauktion. Her sælges dagens fangst direkte fra fiskerne selv til den højstbydende og føler man sig ikke lige i det huslige hjørne kan man nyde de friske fisk og skalddyr på en af de mange restauranter ved auktionen. Selvom man ikke ønsker at købe noget er fiskeauktionen interessant og fungerer nærmest som et lille studie af områdets undervands-dyreliv. Smögen er specielt kendt for fremragende skalddyr – sidst på sommeren starter hummersæsonen og flere restauranter har udarbejdet deres helt egne skaldyrs-specialiteter.

Spa og forkælelse – du skal bare slappe af…

Bliver man udmattet af al den friske havluft er der hjælp at hente på det fornemme hotel og konferencecenter Smögens Havsbad. Hotellets spa byder på et væld af forskellige behandlinger for ansigt, hænder, fødder eller hele kroppen, deriblandt skræddersyet massage – som målrettes individuelle behov – den populære svenske massage, anti-rynke ansigtsbehandlinger og tang- og mineralbade. Det eneste der forventes af én er, at man læner sig tilbage og blot lader sig forkæle i de smukke, stilfulde omgivelser. Spaet arrangerer også forskellige gruppeaktiviteter såsom afslappende yoga og vandgymnastik.

Foto: Sjögården SPA & KonferensPå mange SPA-steder kan du bestille sunde, nærende og energigivende drikke. Nogle steder går de under navnet Mocktail, som dækker over en alkoholfri drink lavet af frugter og grøntsager.

I kraft af Smögens placering på Sveriges vestkyst fungerer øen for sejlere som ‘indgang’ til den omkringliggende skærgård, hvor der er rig mulighed for sejlads, fisketure, dykning, kanosejlads og andre aktiviteter til havs. Mange af øerne er også rige på fugle- og dyreliv. Om vinteren, når vejret begrænser udvalget af aktiviteter og gør området svært tilgængeligt, kan man få det hele næsten for sig selv. Farvandet ud for Smögen og hele vejen langs kysten er fyldt med fjorde, som skærer dybt ind i fastlandet, samt ubeboede øer og masser af små bugter og klippeskær. Kast anker, kast fiskelinen ud og nyd stilheden!