Artikler

Svensk musik skabes kun med god akustik

Akustik er ikke noget man tænker over, medmindre den er meget fremtrædende. Dette kan både være positivt og negativt. Genklang i en kirke er bestemt ikke noget man ville ændre ved, da det ville ødelægge det æstetiske ved kirken. Til gengæld vil man ikke have genklang andre steder, som for eksempel på arbejdspladsen. Når svenskerne udmærker sig gennem musik, så er det blandt andet fordi de svenske musikere og producenter har tænkt over den bedste akustik på arbejdspladsen, så det er musikken og ikke skingert genklang, der er i fokus.

Dårlig akustik kan have en rigtig dårlig indflydelse på arbejdsmiljøet, og derfor er mange arbejdspladser opmærksomme på især akustikken. Det gør sig ikke kun gældende for musikbranchen.

Hvad er akustikplader?

For at forbedre dårlig akustik kan man få lydisolerende akustikplader til væg. De minder meget om dem man ser i lydstudier, som hjælper med at bryde lydbølgerne. Jo flere plader der er i rummet, desto kortere når lydbølgerne, og desto mere stilhed er der. Det er også derfor der sjældent er vinduer i lydstudier, de stjæler muligheden for isolering.

Men akustikplader bruges også i en lang række andre tilfælde, som for eksempel kontorer. Her er der som regel tale om større rum, med mange mennesker. Er man ikke opmærksom på hvordan lyden bevæger sig i store rum, kan det have konsekvenser for arbejdsmiljøet, men med indbyggede akustikplader er problemet hurtigt løst.

Derfor er dårlig akustik lig med dårligt arbejdsmiljø

En dårlig akustik og genklang er ikke kun irriterende. Det kan også påvirke dit helbred. Dårlig akustik har vist at skabe koncentrationsbesvær, stress og ofte også hovedpine. Når man ikke kan finde ro på sin plads, kan det være svært at koncentrere sig om arbejde. Mange lyde og stemmer blander sig, og hvis der er dårlig akustik, vil lydene fortsætte rundt i rummet. Det har du måske oplevet hvis du står i et helt tomt rum. Der er altid ekko. Derfor skal man fokusere på at bremse lydene i rummet, blandt andet med en akustikplade og møbler. Jo flere ting der er i rummet, desto flere ting er der til at bremse lydene.

Lydisoler med de rigtige materialer

Selvom mange ting er gode til at tage lydbølger, så er der nogle ting der er langt bedre end andre. Som for eksempel lydpaneler. Selv akustikpanelerne kan være lavet i mange forskellige materialer, som for eksempel filt, stof og skum. Det er effektivt at sætte panelerne på væggen, som man også gør i lydstudier. Men er der tale om et større rum, kan det være en god idé at påmontere panelerne på mindre ting også. Det kan for eksempel være skriveborde eller stole. En anden yderst effektiv måde at bryde lyden på, er ved at opstille en skillevæg med lydabsorberende materialer. Eventuelt et flytbar skillevæg. Det vil ikke kun tage støj på kontoret, det kan også give muligheden for en privat stund, hvis man har behov for et øjeblik for sig selv.

Alle disse tiltag på arbejdspladsen, er naturligvis også værd at overveje derhjemme.