Artikler

træbeskyttelse er nøglen til god vedligeholdelse

Træbeskyttelse er en vigtig del af vedligeholdelse når det gælder træ, specielt hvis dette træ bliver udsat for vind, vejr og varme. En god træbeskyttelse og jævnligt vedligehold af denne, sikre dine træprojekter mod førnævnte, råd og svamp. Fugt er den største trussel mod dit træværk og derfor er det vigtigt at beskytte og vedligeholde det bedst muligt, så dit træværk får den længst mulige levetid. I denne artikel kan du læse mere om vand- og oliebaseret træbeskyttelse, hvilken en du skal bruge samt gode forhandlere heraf.

Træbeskyttelse beskrevet – find den rette forhandler

Træbeskyttelse er en speciel lavet maling til udendørs brug. Denne form for maling findes i to variationen olie- og vandbaseret. De fleste af disse typer af maling er tilsat fungicider, som forhindrer skimmelsvamp i at gro i dit træværk. Det er dog ikke alle træbeskyttelsesmidler som er tilsat dette og det skal du selvfølgelig lige være obs på. Udvendigt træværk er udsat for voldsomme påvirkninger året rundt, dette gælder ikke kun i Sverige, men også i andre lande og derfor er det vigtigt at du beskytter dit træværk bedst muligt, så træværket ikke går til grunde. Når du skal købe træbeskyttelse, er det vigtigt du indkøber et godt produkt, derfor er det også vigtigt at du finder en god forhandler. På maling.dk finder du mange forskellige produkter, samt en guide til at finde det helt rigtige til dit projekt.

Vand- og oliebaseret træbeskyttelse beskrevet

Forskellen på vand- og oliebaseret træbeskyttelse er at vandbaseret træbeskyttelse ikke trænger ind i træet. Vandbaseret træbeskyttelse lægger en beskyttende hinde oven på træet, dette tillader træet at ånde og komme af med fugt i selv træet. Miljømæssigt er vandbaseret træbeskyttelse klart en fordel, da den indeholder meget få opløsningsmidler i sammenligning med den oliebaseret. Vandbaseret træbeskyttelse kan ydermere bruges på flader der tidligere er blevet malet med oliebaseret træbeskyttelse, dette kan ikke gøres omvendt. Vandbaseret træbeskyttelse er ydermere let at påføre og lugter ikke lige så slemt som den oliebaseret træbeskyttelse. Ulemperne ved at bruge vandbaseret træbeskyttelse er at den har en længere tørretid og den kan ikke bruges på meget skadet træoverflader. Gammelt og porøst træ har brug for en beskyttelse som trænger ind i træet og derfor er det bedst at bruge oliebaseret træbeskyttelse til sådanne projekter. Som nævnt tidligere kan du ikke male med oliebaseret træbeskyttelse, hvis træet i forvejen er behandlet med den vandbaseret. Her er det vigtigt at slibe det gamle lag behandling af og rense træet helt ned. En oliebaseret træbeskyttelse kan derfor forlænge dit træværks levetid markant, speciel hvis der er tale om gammelt og porøst træ. Det er dog vigtigt at du gør dit benarbejde først så træbeskyttelsen kan få lov til at trænge ordentligt ind i træet. Oliebaseret træbeskyttelse tørre også langt hurtigere end den vandbaseret og derfor er denne form for beskyttelse ideel, hvis du maler i ydersæsonen. Det anbefales at du bærer maske når du maler med oliebaseret træbeskyttelse.