Vestsveriges faestninger

Vestsveriges imponerende fæstninger

I Vestsverige kan I opleve 3 helt unikke historiske fæstninger, der er enestående seværdigheder. Følg med gennem krudtrøg, kanonlarm og eventyr, som I ikke bør gå glip af!


Castles and manors in West Sweden from vastsverige.com on Vimeo.

Bohus Fæstning

Bohus Fæstning er den helt store attraktion i Kungälv, nord for Gøteborg. Den lokker mange besøgende til med sin interessante historie, der netop knytter de nordiske lande sammen. Fæstningen har frem for alt været styret af Norge i mange århundrede, og fungeret som et sikkert tilflugtssted for både danskere og nordmænd i deres kampe mod svenskerne. Med freden i Roskilde i 1658 blev fæstningen – og resten af Bohuslän – svensk, og samme år gjorde Karl X Gustav sit indtog i fæstningen.

I dag kan I være med i Sveriges mest populære middelalderarrangement på netop Bohus Fæstning. I middelalderdagene kan I opleve nervepirrende ridderkampe, opvisning i middelalderlig stridskunst og et magisk fyrværkeri. I kan også opleve middelaldermarked med kunstværker af håndværkere fra hele landet, smage på mad og drikke, fremstillet som i middelalderen samt overvære og være et aktivt publikum i magi-, musik- og teaterforestillinger.

På fæstningen arrangeres der også alsangsaftener om sommeren, hvor populære musikere og artister underholder med fæstningens mure som en smuk kulisse. Denne særlige blanding af historie og nutid skaber både en hyggelig og magisk stemning på sommeraftenerne og får mange besøgende til at komme tilbage til arrangementerne år efter år.

Læs mere her: Bohus Fæstning

Carlstens Fæstning

Carlstens Fæstning ligger yderst ude på Marstrandsøen, og der har den tronet i mere end 400 år. Marstrand og Carlstens Fæstning tilhørte Danmark-Norge frem til freden i Roskilde år 1658, da hele Bohuslän blev svensk.

Efter 1658 er Carlstens fæstning to gange blevet angrebet af dansk-norske styrker og begge gange blevet erobret af angriberne. I 1677 blev Carlsten indtaget af Ulrik Frederik Gyldenløve, søn af Frederik III og dansk statholder i Norge. I 1719 erobrede Tordenskjold fæstningen ved den legendariske krigslist, hvor han sendte sine ganske få tropper rundt i Marstrand, og fik den svenske garnison til fejlagtigt at tro, at den dansk-norske styrke var meget større.

Begge gange fik svenskerne Carlsten tilbage gennem forhandlinger og fredsafslutning. I 1882 nedlagdes fæstningen som militær befæstning.

Fæstningen forbindes i dag med fantastiske fester, store middage og konferencer; fæstningen fremstår i dag som byen Marstrands soleklare silhuet. Det er en stor oplevelse at overnatte på Fæstningshotellet bag fæstningens mure, hvor tusinder af soldater har været indkvarteret gennem tiderne.

På Carlstens Fæstning arrangeres der guidede omvisninger og der holdes de særlige fæstningsspil med marcherende soldater i historiske uniformer og dundrende sortkrudtskanoner. Sommerens store oplevelser er fæstningsspillet, spøgelses-rundvisningen og festforestillingen i fæstningsgården. Glem endelig ikke den unikke forestilling ”Fangerne på Fæstningen” om sommeren!

Læs mere her: Carlstens Fæstning

Karlsborgs Fæstning

Karlsborgs Fæstning ligger til forskel fra Bohus og Carlstens fæstninger midt inde i ”Sveriges Hjerte” på Vanäs odde i Vättern. Fæstningen påbegyndtes i 1819 som et fremragende eksempel på den såkaldte centralforsvarsepoke. Karlsborgs Fæstning rummer også Fæstningsmuseet, der beretter historien om markedspladsen, der blev Sveriges reservehovedstad i 1800-tallet. Museet fortæller også om dele af Sveriges militære arv, om centralforsvaret og samt om fæstningsbyggeriet.

På Karlsborgs Fæstning kan I komme med på en unik guidet omvisning, der begynder med en film, som tager jer med tilbage i tiden til ca. år 1865 og viser, hvordan livet på fæstningen kunne have set ud på den tid. Derefter tager guiden jer med ned i de mørke, underjordiske gange, hvor krudtrøgen ligger tæt, kanonerne buldrer, gulvet ryster og rotterne hvæser!

På omvisningen vil I også se autentiske miljøer fra den gang, fæstningen fortsat var under militær kommando. I kommer også til at besøge guldkælderen, hvor de svenske guldreserver i form af hundredvis af guldbarrer var opbevaret. Rundvisningen slutter med et besøg på BultaMajas berømte kro.

Læs mere her: Karlsborgs Fæstning

  • Bohus Fæstning Carlstens Fæstning
  • Karlsborgs Fæstning


Bohusläns museum

Bohusläns museum i Uddevalla er Sveriges mest velbesøgte egnsmuseum med 300.000 besøgende…

Mere om Bohusläns museum

Kulturarv og Kunst i Bohuslän

Bohuslän har altid været en inspirationskilde for kunstnere. Et godt eksempel er Carl Wil…

Mere om Oplev kulturarven i Bohuslän


Bäckaskog Slot

Slotte & Herregårde – Bäckaskog Slot er et Hotel & Konferensecenter beliggende i den skønneste natur mellem…


Nääs Slot

Hotel – Nääs Slott ligger lige i bydelen Floda ca. 30 kilometer fra Gøteborgs centrum. Slo…


Gunnebo slot og slotspark

Kultur & Design – Gunnebo slot og slotspark er et af Sveriges flotteste stykke 1700-tals arkitektur. De…


Sofiero Slot og slotspark

Slotte & Herregårde – Dronning Ingrids udstilling og Europas smukkeste park Sofieros prisbelønnede slotspa…


Oplev kunstudstillingerne på Wanås Slot

Slotte & Herregårde – På Wanås mædes kunst, natur og historie. Siden 1987 har man kunnet opleve svensk og i…


Teleborgs slot – her står tiden stille!

Slotte & Herregårde – Hvor kan I finde mere mystik og spænding end på et rigtigt slot med tårne og slotstra…


Nordens bedst bevarede renæssance-slot

Martin og Ketil – Det sagnomspungne Kalmar Slots historie går mere end 800 år tillbage i tiden. I fle…


Slotsparken & Slothaven – en oase i byen!

Natur – Malmø er en “grøn” by med mange flotte parker. Slotsparken anlagdes i slutningen…


Kronobergs slotsruin

Kultur & Design – Ruinerne efter Kronobergs Slot ligger på en lille ø i Helgasjön, ca. 5 km. nord for V…


Slotsminiferie på Tjolöholms Slott

Slotte & Herregårde – Tjolöholms Slot fra 1904 er bygget i engelsk 1500-tals stil, og er udrustet med alle…