vinter i smaland

5 herlige vinteraktiviteter i Småland

  • Isaberg in Småland

    Isaberg in Småland

    © Göran Assner/Isaberg

[text]

Pladser

Regionale links

  • Visit Småland

Kast jer over skibakkerne, kør med hundeslæde eller nyd naturen på skøjter eller langrendsski – dét er vinter i Småland.

1. Kør med hundeslæde

Det er ikke kun i Norrland man kan køre med hundeslæde – det kan du også på sydligere breddegrader, bare der er kulde og sne. Oplev adrenalin-suset og hundenes kræfter; du vælger selv om du vil styre hundespandet eller bare sidde med på en tur. Oplevelsen krydres med kaffe og kage, og samvær med hundene i den stille og smukke natur. På Nystedt Husky’s egen hjemmeside kan du se et kort, der gør det let at finde frem til stedet, som ligger på vestsiden af den smukke sø Vætteren.


2. Stå på langrendsski eller alpint

Sydsveriges størst skiområde Isaberg har 10 nedfarter i alle sværhedsgrader og er populært hos både nybegyndere og erfarne skiløbere. Her findes alt hvad du har brug for – fra ski-udlejning og skiskole til restauranter og overnatningsmuligheder. Kun et stenkast derfra, lige udenfor Jønkøping, ligger Mullsjø Alpin, som med sine syv nedfarter også passer fint for både vante og uvante skiløbere, og som ligeledes tilbyder overnatningsmuligheder.

For de der foretrækker langrendsski er der gode muligheder i både Isaberg og Mullsjø, men vil du evt. træne målrettet til Vasaløbet på top-kvalitetsspor anbefales et besøg til Løvhult, hvor du kan tage på træningslejr eller træne selv og bo tæt ved sporene. I Store Mosse Nationalpark arrangeres ved fuldmåne ofte 5-10 km ture i det åbne landskab i måneskin.


3. Glögg-ridetur og sauna

Glögg-tur, måneskinstur eller Asa-tur og afslutning med sauna! Der er altså noget magisk ved at opleve skov og land fra en varm hesteryg på en kold vinterdag. I småland findes tur-ridning på både Nordsvenske heste, Haflinger og Islænderheste, og også med kane eller vogn.

Find den hesteaktivitet, som passer dig. Prøv for eksempel at kombinere natur-rideturen på islænderheste med et hyggeligt besøg – og eventuelt overnatning – på Asa Herregård. Du kan kontakte Løvshult Turistcenter for flere oplysninger. Blandt udbyderne af måneskins-rideture er Stall Sonakull ved den lille by Sonakull. Hvis I kører selv og ankommer sydfra, via Øresundsbroen, ligger Sonakull ca. 20 min. vest for motorvej E4 ad afkørsel 84 – du kan se et detaljeret kort på stedets hjemmeside.


4. Sus afsted på langtursskøjter

Glid af sted over den spejlblanke is mens det glitrende vinterlandskab passerer forbi. Med den rette vejledning og udstyr er langtursskøjter en storslået naturoplevelse og Smålands mange søer giver utallige muligheder. En af Sveriges mest elskede søer for langtursskøjteløbere er Vætteren, og er der tilstrækkeligt med is kan du udforske Rødgavels Grotte eller udfordre dig selv på Den Store Tur (DST) – en sand drøm for alle dedikerede langtursskøjteløbere!

Som nybegynder bør du altid køre sammen med en erfaren skøjteløber. Kontakt det lokale Friluftsfrämjandet (Friluftsforbundet) for yderligere information om kurser og ture. Lad dig inspirere af denne youtube-film om langtursskøjteløb på Vætteren:Det er let at køre selv til Vætteren. Hvis du benytter Øresundsbroen skal du blot fortsætte nordpå ad motorvej E20, hvorefter du ved Helsingborg fletter sammen med motorvej E4 mod Stockholm og fortsætter ad denne hele vejen til Jönköping, som ligger ved Vætterens sydlige spids. Indsæt evt. din start- og slut-destination i google-maps for detaljeret kørevejledning. Med hensyn til overnatning kan et ophold på Hotel Amalias Hus, som er en gammel herregård beliggende smukt ved Vætteren i Gränna, varmt anbefales.


5. På udkig efter rovfugle

Om vinteren ’dækkes der op til fest’ i Store Mosse Nationalpark, hvilket lokker både kongeørne, havørne og duehøge, såvel som ræve, til. Inde fra Naturum kan du følge aktiviteterne i nationalparken live via billeder fra web-kamera, ellers kan du tage din egen kikkert med og selv spejde efter ørne fra udkigspladsen.

Ørnene Fox og Foggy er gennem flere år meget ofte kommet på besøg, men en garanti for at se ørne kan man naturligvis ikke få – naturoplevelser kræver jo også, som regel, en vis tålmodighed. Udover at holde udkig efter rovfugle kan du se Naturums udstilling om skov og klima, stå på langrendsski eller bare hygge i bjørnehulen eller sidde ved ildstedet.

Stensjöby in Småland

I dag er det muligt, ja, faktisk ganske let, for alle at komme til det ægte Småland! – “De røde hytters land”.

Isaberg in Småland

Ferie- og Fritidscentret Isaberg ligger vidunderligt mellem Isabergstoppen og Algustorpasøen i det vestlige Småland, tæt på skov og sø. Netop skoven og vandet er væsentlige elementer i langt de fleste af de mange aktiviteter, der tilbydes.
Reklamer: