oplevelser paa og langs goeta kanalStore oplevelser på og langs Gøta Kanal

Gøta Kanal er som en lang teaterforestilling.

Scenen er naturligvis sat i blå nuancer, men kulisserne er grønne fra naturens hånd, iblandet hvide strejf fra dugene på de veldækkede borde.

Göta Kanal (Gota Canal) in West Sweden from vastsverige.com on Vimeo.

Kanalen og dens omgivelser kan nydes fra turbådene, egen lystbåd eller måske kajak ude på vandet, men oplevelserne – på cykel, til fods eller i hestevogn – langs kanalen er mindst lige så store og i høj grad varierende.

Kongens befaling og von Platens værk

Gøta Kanal er en af Sveriges mest kendte og besøgte turistattraktioner, og den enestående vandvej er blevet kåret som årtusindets svenske bygningsværk. Kanalen strækker sig fra Mem ved Østersøen til Sjötorp på Vänerns østlige bred; derfra går det over Vänern, ad Trollhättan kanal og Gøta Elven frem til Gøteborg og Kattegat.

Den svenske konge, Karl d. 13, gav sin befaling til byggeriet i 1810, der kom til at revolutionere transport i det råvare-stærke Mellemsverige i næsten 100 år, og skabte en langt kortere og hurtigere forbindelse mellem Stockholm og Gøteborg. Men kanalen var og blev Baltzar von Platens værk. Allerede i 1798 begyndte greven, politikeren og søofficer von Platen at planlægge byggeriet, der stod færdigt i 1832; desværre først 3 år efter von Platens død. Selve kanaldelen er på 190 km. med i alt 58 sluser. Ikke mindre end 87 km. kanal blev gravet med hånden af i alt 58.000 svenske soldater. En imponerende ingeniørmæssig og menneskelig bedrift!

De større skibe, jernbanen og senere lastbilen fjernede efterhånden det meste af kanalens betydning for transport af gods, men ikke mindst gennem de seneste 25 år har ”Det Blå Bånd” tværs over Sverige udviklet sig til et fantastisk oplevelsesområde og en rekreativ oase. Det er blevet en kæmpe attraktion, der hvert år tiltrækker hundredetusinde af gæster fra nær og fjern. Det gælder ikke mindst på strækningen i Västergötland, hvor kanalen skærer sig gennem Skaraborg-egnen mellem de to søer, Vättern og Vänern.

Nyttige links

 • VestSverige.dk
 • Göta Kanal

Lisa Nestorson
, Göran Billeson

 • Borås Dyrepark

  Når I besøger ”Borås Djurpark” oplever I dyrene fra den store afrikanske savanne – midt i Sverige!

Oplevelserne ude på kanalen er unikke; de mange tusinde lystsejlere, der hvert år i sommer-halvåret trafikerer kanalen er det endegyldige bevis. Mange forbinder især kanalen med de nænsomt renoverede kanaldampere, som i et adstadigt tempo, der giver rige muligheder for de store gastronomiske oplevelser i salonerne, tager turen fra Stockholm til Gøteborg. Turen tager 4-5 dage – og man glemmer den aldrig!

Med den lidt mindre, men mindst ligeså charmerende

"m/s Ceres" kan I komme på kortere og absolut oplevelsesfyldte 1- og 2-dages ”kanal-cruises” mellem f.eks. Karlsborg og Toreboda.

Her sejler I både i den tætte håndgravede kanal og over Gøta Kanalens højeste punkt ved Viken søen, mens I nyder en god middag og den åndeløse udsigt. Ceres har ingen kahytter, så på flerdages ”cruises” overnatter I på gode hoteller, og fortsætter nydelsen dagen efter.

Flere steder langs kanalen er det muligt at leje kanoer, kajakker og små både, så I kan erobre kanalen på egen hånd fra vandsiden, og de små trækfærger på tværs af kanalen giver også muligheder for at opleve dele af livet på kanalen fra vandet – eller fra bredden på begge sider.

Nyttige links

 • Viken Rederi
 • VestSverige.dk
 • Göta Kanal

 • Vestsveriges fæstninger

  I Vestsverige kan I opleve 3 helt unikke historiske fæstninger, der er enestående seværdigheder. Følg med gennem krudtrøg, kanonla…

Gøta Kanal har i de senere år etableret sig som en af de mest populære cykelturist-attraktioner i Sverige; ikke mindst langs kanalens løb på Skaraborg egnen, et af Sveriges store kulturlandskaber, er de gamle brede grusbelagte stier blevet populære som cykelveje. Stier er sågar nogle steder asfalterede, men altid bilfrie vel at mærke!

De fysiske udfordringer er til at overskue; langs den trafikerede kanal kan det af gode grunde ikke gå voldsomt op eller ned. Med jævne mellemrum giver sluserne et naturligt brud på rytmen, og scenariet omkring sluserne er langt mere interessant oppe fra end nede fra bådene i slusen. Det er maritim underholdning – midt inde i Sverige.

Kanalens bredder passer perfekt til både mindre 1-dags ture og til regulære cykelferier, hvor I kan cykle mellem jeres overnatningssteder. Og er distancen ikke lang nok …. så kan I passende tage turen tilbage langs den anden bred eller tage afstikkere ind i det interessante bagland med kultur- og naturoplevelser! Cykelvejene er også velegnet til vandreture eller –ferie; en ferieform, der bliver mere og mere populær, bl.a. i kraft af de mange pilgrimsruter i det historiske Skaraland.

Mulighederne for pauser er talrige undervejs; stoppestederne for tørstige og sultne cyklister og vandrere ligger som perler på en lang snor. Her er masser af lokale caféer og hyggelige restauranter, hvor depoterne kan blive fyldt op, før turen gør videre til næste stop.

I byerne langs kanalen som Sjötorp, Töreboda og Karlsborg finder I både hoteller, pensionater, B & B steder og vandrerhjem, her er gode muligheder for at finde varierede overnatningsmuligheder; flere steder tilbyder man færdige ferier med f.eks. cykelleje, kort, bådture og entré til attraktioner inkluderet.

Nyttige links

 • Cykelsemester
 • Hotel Carlsborg
 • Carlsborgs Fæstning
 • VestSverige.dk
 • Göta Kanal

 • Nordens Ark

  I hjertet af Bohuslän ligger et af Sveriges populæreste besøgsmål, Nordens Ark, en kæmpe park med truede dyrearter fra mange verde…

 • Kosterhavet nationalpark

  Rundt om Koster-øerne i den nordlige del af Bohuslän, finder man Sveriges mest artsrige havområde.