nimis


Nimis

Lars Vilks’ træ-konstruktion/-skulptur ”Nimis” danner grundlaget for den erklærede frie stat Ladonia

og masser af kontrovers og diskussion.

Kører man omtrent fire kilometer østpå fra den lille by Mølle, ad vejen mod Brunnby og Jonstorp, og følger så vejen til venstre mod Domarring venter en mærkelig oplevelse. Når du ankommer til P-pladsen kan du fortsætte yderligere en halv kilometer ad vejen til venstre til en anden P-plads, hvor bilen må efterlades. Herfra må du kæmpe dig én kilometer videre til fods – og det er ikke helt let – for endelig at nå Nimis og den selvudråbte uafhængige stat Ladonia.

Vidste du at ”Staten” Ladonia faktisk har egen møntfod, flag og regering?

Den svenske kunstner Lars Vilks, som står bag ”staten” Ladonia, påbegyndte allerede i 1980, i naturreservatet Kullen, opførelsen af skulpturen Nimis, som skulle blive Ladonias fysiske fundament. Ved primært at bruge drivtømmer som byggemateriale fik Vilks relativt hurtigt opført et større værk. Eftersom byggeriet foregik i et svært tilgængeligt klippeområde i naturreservatet skulle der gå ca. to år før hans forehavende blev bemærket. På det tidspunkt var skulpturen så stor, at den af myndighederne klassificeredes som en bygning, hvilket gav anledning til juridisk kontrovers, da byggeri er forbudt i naturreservatet.

Jens Rydén
, D. Saibejra
, D.Saibejra

Relevante lokale myndigheder har krævet Nimis fjernet, på trods af at stedet har udviklet sig til en populær turistattraktion, men juridiske ”tovtrækkerier” har gjort at Nimis endnu består – og giver anledning til megen diskussion og dramatik. Indimellem har selvtægt ført til forsøg på nedbrænding og ødelæggelse med motorsave.I protest mod myndighedernes beslutning om nedrivning,erklærede Vilks i 1996 Nimis som en del af den selvstændige stat Ladonia.

I dag er Nimis en ca. 150m lang og op til 15m høj samling af forbundne trækonstruktioner, bygget af ca. 75 tons drivtømmer, som besøgende har fri adgang til at gå og klatre i. Nimis – hvis navn egentligt betyder ”for meget” – er i dag en ganske populær attraktion for turister, som er velkomne på stedet. Faktisk finder hver år omtrent 30.000 turister frem til stedet.

Eftersom hverken kommunen eller andre officielle myndigheder har givet tilladelse til Nimis’ opførelse i naturreservatet Kullen, og heller ikke anerkendte staten Ladonia’s eksistens eller berettigelse, kan stedet være ret svært at finde. Der er ingen officiel skiltning til at guide interesserede i den rigtige retning, ligesom Nimis heller ikke er at finde på officielle turistkort.

Vidste du at ”Staten” Ladonia faktisk har egen møntfod, flag og regering? Der er naturligvis tale om en meget begrænset befolkning, men nye ”statsborgere” optages gerne.